BM’den Rûdaw'a: Tüm devletler vatandaşlarını Suriye ve Irak'taki kamplardan almalı

29-08-2023
Sinan Tunçdemir
Etiketler Stephane Dujarric Suriye Irak Rojava IŞİD Birleşmiş Milletler
A+ A-

New York (Rûdaw) – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, tüm devletlerin Suriye ve Irak'taki kamplarda kalan aileleri IŞİD’li olan kadın ve çocukları kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Rojava’daki kamp ve hapishanelerin yanı sıra ve Irak’taki hapishanelerde de hala binlerce IŞİD üyesi ve örgüt üyelerinin aileleri bulunuyor. Haseke’de Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolündeki el Hol adlı ana kampta çoğu çocuk olmak üzere 9 binden fazla yabancı bulunuyor.

Bazı ülkeler Rojava Özerk Yönetimi ile temasa geçerek dönem dönem kendi vatandaşlarını geri alıyor. DSG geçmişte IŞİD’lilerin yargılanması için uluslararası topluma çağrıda bulunmuş ve Rojava’da özel bir uluslararası mahkemenin kurulmasını talep etmişti.

Irak hükümeti de Suriye ve Rojava’dan getirilen Iraklı örgüt üyelerinin ailelerini çeşitli kamplarda gözetim altında tutuyor. Ayrıca Irak hapishanelerinde tutuklu bulunan yabancı örgüt üyeleri de bulunuyor.

Rûdaw New York muhabiri Sinan Tuçdemir, yabancı IŞİD’li ve ailelerinin durumunu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric’e sordu.

Rûdaw: Sorum Suriye ve IŞİD ile ilgili. Demokratik Suriye Güçleri'nin cezaevlerinde tutulan yabancı IŞİD’li teröristlerin sorunu çok büyük ve karmaşık bir sorun. Birleşmiş Milletler (BM) vatandaşları bulunan devletlerden sorumluluk göstererek IŞİD'lileri ülkelerine kabul etmelerini ve yargılamalarını istiyor mu? BM'ye göre çözüm nedir?

Stephane Dujarric: Bu sorun çok önemli. Bu yüzden devletlerin vatandaşlarına karşı sorumluluklarını ortaya koymaları gerektiğini açıkça söyledik.

Özellikle Suriye ve Irak'taki kamplarda yaşayan geride kalan aileler, kadınlar ve çocuklar için. Bazı devletler vatandaşlarını kabul etti ama tüm devletlerin kabul etmesi çok önemli.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli