Neçirvan Barzani: Kürt halkı Fransa'nın desteğini asla unutmayacak

19-07-2023
Foto: Kürdistan Bölgesi Başkanlığı
Foto: Kürdistan Bölgesi Başkanlığı
Etiketler Fransa Kürdistan Bölgesi Sebastien Lecornu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Fransa Savunma Bakanı Lecornu ile ortak basın toplantısında konuşan Başkan Neçirvan Barzani, “IŞİD'in Irak ve bölgede güvenlik ve istikrar için hala gerçek bir tehdit olduğu konusunda hemfikir kaldık” dedi. Barzani, zor zamanlarda Fransa’nın Kürtlere verdiği desteğin de unutulmayacağını söyledi.

Dün Bağdat’ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ve Irak Savunma Bakanı Sabit Muhammed Abbas ile görüşen Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu bugün öğleden sonra başkent Erbil’e geldi.

Lecornu ilk olarak Başkan Neçirvan Barzani ile görüştü. İkili baş başa yapılan görüşmenin ardından ortak bir bazın toplantısı düzenledi.

Barzani ve Lecornu ortak basın toplantısı düzenledi

“Verimli bir görüşme” yaptıklarını belirten Neçirvan Barzani, “Sayın Bakanımızı bu akşam Erbil'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duydum. Kendisine sıcak bir şekilde Irak'a ve Kürdistan Bölgesi'ne hoş geldiniz diyoruz. Ziyaretleri, Fransa'nın Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne verdiği desteğin ve dostluğun devam ettiğinin önemli bir mesajıdır” dedi.

Neçirvan Barzani şunları kaydetti:

“IŞİD'e karşı mücadele ile terörizme karşı mücadeleyi tartıştık. İkimiz de IŞİD'in Irak ve bölgedeki güvenlik ve istikrar için hala gerçek bir tehdit olduğu konusunda hemfikir kaldık, bu nedenle uluslararası koalisyon ve Fransa, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ni desteklemeye devam etmelidir. Kürdistan Bölgesi'ne desteğini ve dostluğunu sürdüren Fransa'ya teşekkür ettik. Kürt halkı, Fransa'nın farklı dönemlerde yaptığı yardım ve desteği hiçbir zaman unutmayacaktır. Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne devam eden desteğinden dolayı Başkan Macron'un rolüne unutmadığımızı yineliyoruz.

“Irak ile Fransa arasındaki anlaşmayı destekliyoruz”

Irak ile Fransa arasındaki anlaşmayı destekliyoruz ve Kürdistan Bölgesi'nin özellikle Peşmerge'nin eğitimi alanında bundan faydalanmasını bekliyoruz. Irak ve Kürdistan Bölgesi ile Fransa ve uluslararası toplum arasında bölgedeki barış ve istikrarı korumak ve güvenlik sorunlarıyla mücadele etmek için devam eden koordinasyon ve işbirliğinin önemini vurguladık. Şengal’in, Ezidilerin, Hıristiyanların ve bölgedeki toplulukların durumunu yine Ezidi göçmenlerin yerlerine dönüşünün önünü açmanın önemini tartıştık. Bu bağlamda, her iki taraf da Şengal’deki durumu normalleştirmeye yönelik Kürdistan Bölgesi ile Irak Federal hükümetleri arasındaki anlaşmanın uygulanmasının önemli olduğu konusunda mutabık kaldık.”

“Güvenlik sorununu reforme etmemiz gerekiyor”

Ardından konuşan Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu da, “Başkan Neçirvan Barzani'ye beni ve heyetimi sıcak bir şekilde karşıladığı için çok teşekkür ederim” dedi.

“Şimdi tüm dünya için özel bir zaman ve sizin de biraz önce açıkladığınız gibi birçok güvenlik sorununu reforme etmemiz gerekiyor” diyen Lecornu, Fransız Parlamentosu’nun bu konuda yeni bir paketi gündemine aldığını söyledi.

“Fransa terörle mücadele konusunda diğer Batılı ülkeler gibi değil”

Sebastien Lecornu şöyle devam etti:

“Fransa'nın bölge ile özel, samimi ve etkili bir ilişkisi var ve ne yazık ki, bildiğiniz gibi, Paris'teki ve Nice'teki saldırılar Fransa için özel bir ilişki yarattı. Bu nedenle Fransa, terörle mücadele açısından diğer Batılı ülkeler gibi değil. IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon ve ikili operasyonlar çerçevesindekiler de dahil olmak üzere burada elde edilen sonuçlar ortadadır ve geçici sükunet bu sonuçları gösterecektir. Ancak aynı zamanda, teröre karşı mücadele her zaman tetikte olmamız gereken bir konu olmaya devam ediyor. Çünkü radikalizmi, yani IŞİD'i tamamen ortadan kaldıramak için bilgi ve istihbarat alışverişini sürdürmeliyiz. Sayın Başkanı’ndan da belirttiği gibi, bu hepimizin karşı karşıya olduğu güvenlik noktalarından biridir.

“Erbil ziyaretini asla unutmayacağım”

Ayrıca daha küresel bir meseleye, şu anda Fransız diplomasisini daha çok meşgul eden Ukrayna meselesine dönelim. Burada gazetecilere ve gözlemcilere Fransa'nın dar görüşlü olmadığını söylüyoruz. Ukrayna krizi Batı'nın çok fazla enerjisini tüketirken, tüm dostlarımız ve ortaklarımız için ne yapmamız gerektiğini, nelerin yapıldığını bilmenin Irak Kürdistan Bölgesi'nin istikrarına olduğu kadar Fransa'nın istikrarına da fayda sağladığını biliyoruz.

 Tekrar teşekkür ediyorum. Bu benim Erbil'e ilk gelişimdi ve bunu asla unutmayacağım.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli