Dr. Beyar Doski: Azerbaycan Kürdistan için yeni bir dünyanın kapısı gibi

18-07-2023
Rûdaw
Etiketler Dr. Beyar Doski Azerbaycan Kürdistan Bölgesi Başkan Neçirvan Barzani İlham Aliyev
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Beyar Doski, Azerbaycan ile Kürdistan Bölgesi arasında ortak paydalar olduğuna vurgu yaparak, “Jeopolitik önemi nedeniyle Azerbaycan Kürdistan Bölgesi için de yeni bir dünyanın kapısı gibidir” yorumunu yaptı.

Resmi ziyaret kapsamında bugün Bakü’ye giden Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Alivey ile bir araya geldi. Barzani iki gün sürecek olan gezisi sırasında devlet yetkilileri ile de bir araya galecek.

Rûdaw TV’de Hêvidar Zana’nın sunduğu 15.00 bültenine konuk olan Kürdistan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Beyar Doski, ziyaret hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Azerbaycan’ın Sovyetler Birliği’nin yıkılması ile 1992’de bölgede kurulan yeni devletlerden biri olduğunu belirten Doski, “Azerbaycan kurulur kurulmaz NATO, Avrupa Birliği ve bölge ülkeleri hemen bu devlet ile ilişki kurmak için girişimlerde bulundu. Jeopolitik önemi nedeniyle Azerbaycan Kürdistan Bölgesi için de yeni bir dünyanın kapısı gibidir” dedi.

Azerbaycan’da yaşayan güçlü Kürt toplumu nedeniyle Bakü ile Kürtler arasında derin kültürel ilişkiler bulunduğunu belirten Dr. Beyar Doski, “Kürdistan Bölgesi dolaylı olarak Azerbaycan ile aynı konumu paylaşıyor. Her iki tarafın da NATO ve AB ile ve yine Türkiye ile ilişkileri iyi durumda” diye konuştu.

Uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Beyar Doski, Erbil-Bakü ilişkilerinin geleceği hakkında şu yorumu yaptı:

“Kürdistan Bölgesi de Azerbaycan için bir kaç açıdan önemli bir yer. Birincisi Kürdistan Bölgesi, Azerbaycan’ın düşman olarak gördüğü İran ile komşu, Azerbaycan’ın yakın dostu olan Türkiye ile de iyi ilişkilere sahip.

İkincisi petrol ve doğalgaz meselesinde sağlanabilecek ortaklıktır. Biliyorsunuz Irak ve Kürdistan Bölgesi 2009’dan 2014’e kadar da Nabucco Doğalgaz Boru Hattı projesinin bir parçasıydı. Dönemin Irak Başbakanı Nuri Maliki Bakü’ye gidip bu anlaşmaya imza atmıştı. Onlar da Avrupa’ya taşınacak Rus gazına bir alternatif bulmak istiyor.

Öte yandan Kürdistan Bölgesi Irak’ın İran’la ilişkilerini dengeleyebilir ki Irak’taki Şiiler İran’a çok yakınlar. Azerbaycan diğer Türki cumhuriyetlere açılan bir kapı ki IŞİD mensuplarının bir kısmı bu coğrafyadan Irak ve Suriye’ye geldi. Bu saha IŞİD ve diğer teröristleri yetiştirdiği için Kürdistan Bölgesi ve bölge için de tehdit oluşuruyorlar. Tüm bunların yanı sıra Azerbaycan bölgede siyasi ve ekonomik açıdan bir model olmayı başardı.

Diğer taraftan da Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani diplomatik ilişkilereki aktifliği ile ön plana çıkıyor. Biliyorsunuz bu ziyaret de resmi davet üzerine gerçekleşti ve Azerbaycan devlet medyası da önemle ele aldı.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.