Başbakan: Halepçe'nin vilayet olma prosedürü tamamlanmalı

30-06-2024
Etiketler Halepçe Vilayet statüsü Başbakan Mesrur Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  Başbakan Mesrur Barzani, Halepçe’nin vilayet olması prosedürlerinin federal düzeyde bir an önce tamamlanmasını ve bütçesinin ayrıştırılması gerektiğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, bugün Halepçe Silosu’nun temel atma törenine katıldı. Temel atma töreninde bir konuşma yapan Başbakan, Halepçe'nin vilayet olmasına ilişkin resmi prosedürlerinin bir an önce tamamlanması gerektiğini kaydetti.

52 dönüm arazi üzerinde inşa edilmesi planlanan Halepçe silosu projesi, uygulayıcı ve yönetici firmalar ABP-TDS tarafından 27 milyar 203 milyon dinarın üzerinde bir maliyetle hayata geçirilecek.

Başbakan yaptığı konuşmada Halepçe’nin vilayet statüsüne kavuşması sürecine değinerek, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin 10 yılı aşkın süredir Halepçe'yi vilayet yapma kararına, Irak  Temsilciler Meclisi’nin resmi prosedürlerini tamamlamadığını söyledi.

Federal düzeyde vilayet olma prosedürlerinin bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan Başbakan “Federal düzeyde resmi olarak Halepçe bir vilayet olarak ele alınmalı ve kalkınma bütçesi ayrılmalı. Bu bağlamda, bu prosedürlerin en kısa sürede tamamlanması için federal hükümetin ilgili taraflarıyla sürekli temas halindeyiz" şeklinde konuştu.

"Halepçe, Kürt halkına yönelik zulmün sembolüdür"

Baas rejimi döneminde Halepçe’ye yönelik soykırım mağdurlarının  tazminatlarının karşılanmadığını hatırlatan Mesrur Barzani, “ Halepçe, Kürt halkına yönelik zulmün sembolü haline geldi. Kürdistan'da ve genel olarak Irak'ta önceki rejimin mağdurlarına gereken tazminatın verilmesi gerekiyordu. Bu konudaki çabalarımızı yoğunlaştıracağız ve Bağdat'taki Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm siyasi partilerin bu konuda birlik olması gerekiyor" dedi.

"Bu silonun inşası, bu bölgenin çiftçisine daha fazla hizmet etmek vermek ayrıca oldukça zengin olan tarım sektörüne önem verilmesi açısından hükümet plan ve programlarının bir parçasıdır" diyen Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elbette ki bu alanda tarım, sanayi ve turizm projelerinin hayata geçirilmesi sadece ekonomik toparlanma ve ticaretin daha da artmasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda bu bölge halkına iş imkânı da sağlayacak. Bu konuda bu vilayetin halkına hizmet için hükümet olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaktan çekinmeyeceğiz.”

2013’te dönemin Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin onayı ile dönemin Başbakanı Neçirvan Barzani’nin başkanlığındaki Bakanlar Kurulu Halepçe’nin vilayet statüsüne kavuşturulmasını kararlaştırdı.

Irak Bakanlar Kurulu, 13 Mart 2023 tarihinde Halepçe'nin vilayet statüsüne kavuşturulması ve Irak’ın 19’uncu vilayeti olmasına yönelik kararı onaylamış, karar oylanmak üzere Irak Parlamentosu Başkanlığı’na gönderilmişti.

Ancak geçtiğimiz yıl Irak Parlamentosu’nun gündemine gündeme gelen karar Iraklı siyasi partilerin  hazır bulunmaması ve yeterli çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle oylanamamıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli