Erbil (Rûdaw) - Metro Merkezi, geçtiğimiz yıl Kürdistan Bölgesi’nde 182 hak ihlali yaşandığını ve bu ihlallerin 176 gazeteci ve medya kuruluşuna karşı yapıldığını açıkladı. Metro Merkezi Direktörü Rahman Garib, “Kürdistan Bölgesi’nde hâlâ basın özgürlüğü önünde büyük engeller var” dedi.
Metro Merkezi’nin 2024 yılı Kürdistan Bölgesi’ndeki basın özgürlüğü raporu, “Yasa arşivlik değil. Yasaları değiştirdik ancak asıl sınav uygulamasıdır” başlığıyla yayımlandı.
Raporda, 2024’te 176 gazeteci ve medya kuruluşuna karşı 182 hak ihlalinin kaydedildiği, bu sayının 2023 yılında 231 olduğu ve yüzde 22’lik bir düşüş yaşandığı ifade edildi.
Rûdaw’a konuşan Metro Merkezi Direktörü Rahman Garib, “Hak ihlallerinde azalma yaşandı ancak bu, gazetecilik ortamının iyileştiği anlamına gelmiyor” dedi.
Ayrımcılık ve kadın gazetecilere yönelik zorluklar
Garib, raporun sadece istatistiklerden ibaret olmadığını, aynı zamanda gazetecilerin karşılaştığı ayrımcılık, tehdit ve kadın gazetecilerin durumu gibi konulara da odaklandığını belirtti.
Rahman Garip ayrıca, gazetecilere yönelik suikast girişimlerinin de raporda yer aldığını söyledi.
Detaylar: Şiddet ve tehdit vakaları
Rapora göre, 2024’te Kürdistan Bölgesi’nde 3 gazeteci insansız hava araçlarının saldırısında hayatını kaybetti. Medya çalışanlarına yönelik 27 saldırı, darp ve tehdit vakası kaydedildi.
En fazla ihlalin yaşandığı ay, 40 ihlalle Aralık 2024 oldu.
Ayrıca rapora göre 103 gazetecinin çalışması engellendi, 24 gazeteci mahkeme kararı olmaksızın gözaltına alındı, 6 siber saldırı yaşandı, 17 basın ekipmanına el konulması vakası ve 2 ekipmanın tahrip edilmesi vakaları kaydedildi.
Hak ihlallerine uğrayan gazetecilerin yüzde 10’unu kadınlar, yüzde 90’ını ise erkekler oluşturdu.
“Yasalar uygulanmıyor”
Garib, gazetecilere bilgi sağlama konusunda ciddi sorunlar olduğunu belirterek, Kürdistan Bölgesi’nin bu alanda gerilediğini söyledi.
Rahman Garib, “Kürdistan Bölgesi’nde demokrasinin geliştirilmesi adına bir çok yasa çıkarıldı ancak bu yasalar ya tam uygulanmıyor ya da arşivde tutuluyor” diyerek eleştiride bulundu.
Raporda ayrıca şu tavsiyelerde bulunuldu:
“Basın özgürlüğünü sınırlayan yargı kararları gözden geçirilmeli. Gazetecilere bilgi sağlanmasında şeffaflık sağlanmalı. Sınır bölgelerinde gazetecilere yönelik kısıtlamalar sona erdirilmeli. Bilgi Edinme Yasası’nın uygulanması için rehber yayımlanmalı. Gazetecilere yönelik her türlü şiddet eylemi cezalandırılmalı.”
2009 yılında kurulan Metro Merkezi, Savaş ve Barış Gazeteciliği Enstitüsü ile iş birliği içinde çalışıyor ve Kürdistan Bölgesi’nde basın özgürlüğü ihlallerini izlemeyi amaçlıyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın