USİAD heyetinden Erbil'e ziyaret

17-12-2023
USİAD heyetinden Erbil'e ziyaret
USİAD heyetinden Erbil'e ziyaret
Etiketler USİAD Nevaf Kılıç Erbil Mersin Ticaret hacmi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) –  Türkiye ile Kürdistan Bölgesi ve Irak arasındaki ticaret hacminin 25 milyara ulaşması hedefleniyor.

Başkent Erbil’de Türkiye’den gelen 20 kadar iş insanı ve yatırımcı ile Kürdistan Bölgesi iş insanları ve yetkililer arasında bir dizi toplantı ve ziyaret gerçekleşti.

Toplantıda 2024 yılına kadar Türkiye ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ticaret hacminin 25 milyar dolara çıkarılması hedeflendi.

Rûdaw’a konuşan Uluslararası Sanayiciler ve İş insanları Derneği (USİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç bugün yapılan toplantının ve Erbil’de bulunmalarının amacına ilişkin şunları söyledi:

 “Bugün Türkiye’nin çeşitli kentinden farklı sektörlerden 20 kadar şirket temsilcisi ile birlikte Erbil’e geldik.  Komşularımızla özellikle Kürdistan Bölgesi ve Irak ile aramızdaki ticaret hacminin arttırılmasını istiyoruz. İkincisi Türk iş insanlarının Kürdistan Bölgesinde yatırım yapmaları için teşvik etmeye çalışıyoruz. Erbil’deki şirketlerle işbirliği ve ticaretin daha da geliştirilmesini hedefliyoruz. Hem ticaretimiz hem de dostluğumuz geçsin istiyoruz.”

Barzani Yardım Vakfı’nı da ziyaret ettiklerini dile getiren Kılıç “6 Şubat depremi döneminde vakfın depremzedelere büyük yardımı oldu. Hem Başkan Barzani hem de Barzani Yardım Vakfına teşekkür ediyoruz. Herkesten önce hem ambulansları hem doktorları hem iş makineleriyle yardımımıza koştular” dedi.

Erbil Valisi Omed Xoşnav ile de bir araya geldiklerini söyleyen Nevaf Kılıç Erbil Valisi’ni 11-14 Ocak arası Mersin’de düzenlenecek olan Yapı Fuarına davet ettiklerini belirtti. Kılıç “Mersin ile Erbil arasında bir kardeşlik protokolü imzalanacak” dedi.

USİAD heyeti ayrıca Kürdistan Bölgesi’nin Ticaret ve Bileşenler bakanları ile de bir araya geldi.

Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ticaret hacminin 2021’de 11 milyar dolar, 2022’de 12 milyar dolar olduğunu belirten Kılıç “Bu oran sadece Kürdistan Bölgesi’ne gönderilen satış istatistiklerini içeriyor. Bu yıl bu oranın daha fazla olacağına inanıyorum. Hedefimiz alım-satım da dahil 20 milyarı aşması. Umarız bu oranın ilerde 30 milyar 50 milyara ulaşmasıdır” ifadelerini kullandı.

USİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç önümüzdeki “Önümüzdeki yıl Türkiye’den Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne ihracat hacminin 15 milyarı geçmesi, buradan da biz petrol ve kağıt ithal ediyoruz. Toplamda ticaret hacminin 25 milyar doları aşmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.