Başkan Barzani: 11 Mart anlaşması Kürdistan halkının meşru iradesinin zaferidir

11-03-2022
Etiketler Mesud Barzani 11 Mart Anlaşması Kürdistan Bölgesi Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Mesud Barzani, Mele Mustafa Barzani liderliğindeki eylül Devrimi ile dönemin Irak hükumeti arasında 11 Mart 1970 tarihinde imzalanan anlaşmanın yıldönümüne ilişkin bir mesaj yayımladı.

11 Mart Anlaşmasının Kürdistan halkının kurtuluş davasının en büyük kazanımlarından biri olduğunu vurgulayan Barzani, “Ölümsüz Barzani liderliğindeki Kürdistan halkı ve devriminin ısrarlı mücadelesinin sneticesinde, 11 Mart 1970 tarihinde ilk kez dönem Irak rejimi Kürdistan halkının haklarının bir kısmını resmen tanımaya zorladı” ifadelerini kullandı.

Barzani, “11 Mart 1970, Kürdistan halkının iradesi ve devriminin, Kürdistan halkını inkar eden, yok etmeye çalışan düşmanlarına karşı zaferinin açık bir kanıtıdır. 11 Mart Anlaşması, Peşmerge'nin ve Kürdistan'daki tüm sınıfların, dini ve etnik grupların mücadelelerinin ve fedakarlıklarının ürünüydü. Bir arada yaşama, ortaklık, adalet ve barış için sürdürülen mücadele sonuca vardı” dedi.

Irak rejiminin anlaşmaya sadık kalmadığını belirten Başkan Barzani, ancak Kürt halkının mücadelesinin daha büyük kazanımların elde edilmesine yol açtığını söyledi.

Barzani, “11 Mart Anlaşmasının yıl dönümünde, Kürdistan halkının barış ve bir arada yaşama mesajını vurguluyor, Kürdistan halkının iradesinin hiçbir koşulda, baskı altında çiğnenemeyeceğini ve Kürdistan'ın özgürlüğünden ve temel haklarından vazgeçmeyeceğini bir kez daha teyit ediyoruz” dedi.

11 Mart Anlaşması

15 maddeden oluşan 11 Mart Anlaşması liderliğini Mela Mustafa Barzani’nin yaptığı Kürtler ile Irak Baas rejimi arasında imzalandı.

1961 yılında Güney Kürdistan’da Mela Mustafa Barzani liderliğindeki Kürtler, Irak Rejimine karşı Kürt halkının haklarını elde etmek için 'Eylül Devrimi'ni başlattı.

Yürütülen 9 yıllık kahramanca mücadeleden sonra, dönemin Irak Baas rejimi Kürt halkının haklı taleplerini kabul etmek zorunda kaldı. 11.03.1970 tarihinde imzalanan anlaşma ile Irak rejimi Kürt Halkının otonomi hakkını resmi olarak tanıdı

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli