Rûdaw Medya Grubu’nun sponsorluğunu yaptığı MERI Forumu başladı

10-10-2023
Etiketler MERI Forumu Erbil Ortadoğu Araştırma Enstitüsü Rûdaw Medya Grubu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) tarafından düzenlenen ve Kürdistan Bölgesi ile Irak’tan liderler, politikacılar, akademisyen, kanaat önderleri, sivil toplum aktivistleri, gazeteciler ve diplomatları bir araya getiren MERI Forumu başkent Erbil’de başladı. Rûdaw Medya Grubu’nun sponsorluğunu yaptığı foruma Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin de katılması planlanıyor.

Bu yıl 10-11 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan MERI Forumu yine ulusal ve uluslararası konukları ile Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgedeki önemli gelişme ve konuları tartışacak.

Nihai hedefi, katılım, diyalog ve kolektif yatırım yoluyla Kürdistan Bölgesi, Irak ve Orta Doğu'da barışı, istikrarı ve refahı teşvik etmek olan forumda Erbil-Bağdat ilişkilerinde radikal çözüm başta olmak üzere pek çok konu tartışılacak.

Forumda "Herkes için Irak”, “Irak ve komşuları”, “Bölgesel ve küresel denklemlerde Irak ve Kürdistan” ve ayrıca “Irak'ta devlet inşası için uluslararası işbirliği” gibi konular ele alınacak.

Katılımcılar

Bu yılki foruma Kürdistan Bölgesi’nden Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Bafıl Talabani, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Rebar Ahmad, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Ano Cewher Abdoka, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri, Irak’tan Ulusal Hikmet Hareketi lideri Ammar Hekim, Sünni Egemenlik Koalisyonu lideri Hamis Hançer,  Irak Başbakanı Danışmanları Zeydan Halef ve Falah Al-Amiri, Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Al-Araci, Musul Valisi Necim Ciburi katılacak.

Ayrıca uluslararası alandan ABD Dışişleri Bakanlığı Irak ve İran'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Taylor, İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Stephen Hichen, Avrupa Birliği Irak Delegasyonu Başkanı Thomas Seiler, Almanya'nın Irak Büyükelçisi Christiane Hohmann, Hollanda’nın Irak Büyükelçisi Hans Sandee, UNAMI Başkan Yardımcısı Claudio Cordone’nin yanı sıra yaklaşık 60 lider ve yetkili katılacak.

Oturumlar

Forum kapsamında iki gün boyunca 14 panel gerçekleştirilecek. Panellerde sabah 09.00'dan akşam 19.00'a kadar önemli ve güncel konular tartışılacak.

Irak’ın uluslararası müttefikleri, ülkedeki siyasi sistem ve devlet yapılanması, federal-bölgesel ilişkilerin kurumsallaşması gündeme gelecek.

Musul’daki durumun ele alınacağı ilk panelde “Halkın ihtiyaçları, istekleri ve yönetime yönelik tutumları” başlığı altında tartışmalar yürütülecek.

Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü’nden Jessica Findley’in moderatörlüğünü yapacağı panelin konukları Amerika Birleşik Devletleri Barış Enstitüsü’den Osama Al-Gharizi, Musul Valisi Necim Ciburi, Musul ve Akre Keldani Başpiskoposu Necib Mikhael Musa ve Irak Başbakanı Danışmanı Zeydan Halef olacak.

“Irak'ın Enerji Öncelikleri: Petrol, Gaz ve Yenilenebilir Kaynaklar” başlıklı ikinci oturum ise gazeteci Zeyneb Rabie yönetecek.

Panelin konukları ise Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmed Müfti, Crescent Petroleum Irak İcra Direktörü Abdullah Al-Qadi, Irak Başbakanı Danışmanı ve Eski SOMO Şefi Falah Al-Amiri olacak.  

Forumun üçüncü oturumu ise “Kurumsal Liderlikte Kadınların Güçlendirilmesi” konusuna odaklanacak.

Kürdistan İnsan Hakları Kurulu Muna Yaqo, Kürdistan Raperin Üniversitesi Rektörü Peyman Ramazan, Irak Sivil Toplum Kuruluşları Genel Müdürü Eşref Al-Dahan’ın konuk olacağı paneli Suzan Arif yönetecek.

Forumun öğleden sonraki oturumunun başlığı ise “Irak ve Uluslararası Ortaklar: Katılım, Karşılıklı Algılar ve Paylaşılan Vizyonlar” olacak.

Irak Başbakanı'nın Dışişleri Danışmanı Ferhad Alaaldin’in moderatör olacağı panelin konukları İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Stephen Hichen, Avrupa Birliği Irak Delegasyonu Başkanı Thomas Seiler ve Alman Federal Meclisi CDU/CSU milletvekili ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Henning Speck olacak.

“Irak'ta Siyasi Sistem ve Devlet İnşası” konulu beşinci oturumda ise Irak Hikmet Hareketi Lideri Ammar El Hakim, MERI Başkanı Dilawer Alaaddin ve konukların sorularını yanıtlayacak.

İlk günün son oturumunun konuğu ise Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani olacak.

Moderatörlüğünü Hiwa Osman’ın yapacağı “Federal-Bölgesel İlişkilerin Kurumsallaşması: Gecikmiş Bir Süreç” başlıklı panelde Barzani, Erbil-Bağdat ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulunacak, soruları yanıtlayacak.

Forumun ikinci gününde de Irak’ta Muhammed Şiya es-Sudani Kabinesi, taahhütler, ilerlemeler ve beklentiler değerlendirilecek.

Gazeteci Nur Al-Mecid’in yöneteceği oturumun konukları Irak Başbakanı Danışmanları Aqil Al-Hazali, Muhammed Al-Necar, Irak Parlamentosu Milletvekili Musenna Emin olacak.

Medya ve siyaset konusunun ele alınacağı sekizinci panele Lübnan’dan gazeteci Nayla Tueni ve gazeteciler Sarmad Altaeyi ve Hiwa Osman Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde medyanın durumunu ele alacak.

MERI Başkanı Dilawer Alaaddin’in moderatörlüğünü yapacağı “Irak'ta Siyasi Sistem ve Devlet İnşası” başlıklı sonraki panelin konuğu ise Kürdistan Yurtseverler Birliği Başkanı Bafıl Talabani olacak.

ABD'nin Irak ve Bölge Politikası’nın ele alınacağı onuncu oturumun konuğu ise ABD Dışişleri Bakanlığı Irak ve İran'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Yardımcısı Victoria Taylor.

Panele Orta Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nden Kamaran Palani moderatörlük yapacak.

“Irak ve Uluslararası Ortaklar: Katılım, Karşılıklı Algılar ve Paylaşılan Vizyonlar” başlıklı bir sonraki panele ise Almanya'nın Irak Büyükelçisi Christiane Hohmann, Hollanda’nın Irak Büyükelçisi Hans Sandee, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri konuk olacak.

Penelin moderatörlüğünü ise Irak'ın Almanya Büyükelçisi Lokman Feyli yapacak.

“Irak’ta merkezileşme” konusunun ele alınacağı 12’inci oturumun konuğu ise Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani olacak.

Avusturya'nın Irak Maslahatgüzarı Andrea Nasi bu oturumun moderatörlüğünü yapacak.

Şengal’deki durumun değerlendirileceği “Şengal Anlaşması: İlerleme ve Engeller” başlıklı oturuma ise Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Al-Araci, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed, UNAMI Başkan Yardımcısı Claudio Cordone konuk olacak.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli