Kaderine terk edilen tarihi Kifri çarşısı yenilenmeyi bekliyor

09-12-2019
Rûdaw
Etiketler Kifri Çarşı Germiyan kapalı çarşı
A+ A-

Kelar (Rûdaw) – Germiyan’ın Kifri ilçesinde bulunan tarihi kapalı çarşı yok olmayla karşı karşıya. Tarihi kayseri çarşısının onarılması ve yenilemesi için Germiyan Belediyesi 2012 yılında fizibilite çalışmasını tamamladı ancak yaşanan mali krizden dolayı hükümet askıda kaldı.

Samet Kerküki tarafından 1851 yılında yapılan tarihi Kifri çarşısı 1991 yılından bu yana her seferinde farklı bir bölümü yıkılıyor.

Germiyan Belediyesi çarşının onarılması için 2012 yılında fizibilite çalışmasını bitirdi ve projenin minyatürünü çıkarıldı. Proje 4, 5 yılda bitmesi bekleniyordu ancak mali kriz bu projenin gerçeklemesine engel oldu. Kaderine terk edilen çarşının yenilenmesi için şu ana kadar fiili bir adım atılmadı.

Rûdaw’a konuşan Germiyan Tarihi Eser Kurumu Şükür Muhammed Haydar, “İran merkezli Sıbey ve Şerdil şirketleriyle minyatür tasarımın yapılması için 264 milyon verdik. Onlar da 6 ay içerisinde tasarımı bitirdi. Tasarım Kifri Kayseri çarşısının birebir aynısı eğer bir taş bile yerinde kalmasa biz elimizdeki proje sayesinde çarşını tamamını yeniden inşa edebiliriz. Projenin uygulanması için belirlenen maliyeti Kürdistan hükümeti için çok da büyük bir harcama değildir dolayısyla biz bu tasarımla bu projeyi uygulamak istiyoruz” dedi.

Tarihi Kifri çarşısı yıllarca bölgede yaşayan insanların ekmek teknesiydi. Bölge sakini Kayseri çarşısında bir taraftan alışverişini yapıyor diğer taraftan sosyalleşiyordu.

Bir zamanlar çarşıda iğne atsan yer düşmezdi diyen Hasan Ahmet Kerim adındaki vatandaş, “Eskiden bu kayseri çarşısı çok güzeldi, burayı görenler bir daha görmeyi arzulardı. Şu anda ne durumda olduğunu görüyorsunuz. Hükümetin kayseri pazarını elden geçirmesini, eski haline getirmesini umuyoruz” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi hükümeti, 53 bin nüfuslu bir kentte bulunan Kifri çarşısının onarılması ve imarı için 21 milyar dinarlık bir bütçenin harcanmasına karar vermişti. Ancak yaşanan mali kriz nedeniyle bütçe bir türlü gönderilemedi.

Rûdaw’a konuşan Nebil Osman, “Yıkılan Kayseri çarşısı bu kentin tarihidir, tarihimizin yok olmaması için hükümetten burayı onarmasını talep ediyoruz” dedi.

Tarihi çarşı, 364 dukan ve 6 büyük evden oluşuyordu. 1991 yılından sonra her seferinde bir bölümü yıkılan çarşı yenileme işlemlerinden geçirilmedi. Kifri’nin tarihi değeri olan kapalı çarşı ne yazık ki kaderine terk edilerek yok olmaya yüz tutu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli