IŞİD'in kaçırdığı Ezidilerin bir kısmı Hol Kampı'nda olabilir

09-11-2022
Kaçırılan Ezidilerin bir kısmı Hol Kamp’ında olabilir
Kaçırılan Ezidilerin bir kısmı Hol Kamp’ında olabilir
Etiketler IŞİD Ezidi Hol Kampı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – 8 sene önce Şengal’de birçok Ezidi Kürt, IŞİD tarafından kaçırılmıştı. Şengalli bazı Ezidi aileler, akrabalarının Hol Kampı’nda olabileceğini belirtiyorlar.

Duhok’taki bir mülteci kampında kalan Xwedêda Misto, IŞİD’den kurtulan çoğu kişinin, Hol Kampı’nda birçok Ezidi’nin olduğunu ama kendi kimliklerini açıklamaya korktuklarını ifade etti.

IŞİD, 2014’te Şengal’e saldırdığı zaman binlerce Ezidi Kürdü kaçırmıştı. Şimdiye kadar, IŞİD’in kaçırdığı 3 bin 562 kişi kurtarıldı.

Bahar Davut, Duhok’taki kamplarda bulunan başka bir Ezidi. O da IŞİD tarafından kaçırılan eşi ve çocuğundan bir haber almak istiyor.

Eşi ve oğlunun akıbetini bilmemenin ölümden de acı olduğunu söyleyen Davut, “Eşim ve çocuğumdan hiç haber yok, yaşayıp yaşamadıklarını dahi bilmiyorum. Hiç kimse onlar hakkında bana bir bilgi vermedi. Oğlum 20 yaşında. 8-9 yıldır o kafirlerin elindeler, yaşayıp yaşamadıklarını dahi bilmiyorum. Bu ölümden de acı, iki defa ölmek gibi” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığına bağlı Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi verilerine göre, IŞİD tarafından kaçırılan 3 bin 562 Ezidi kurtarıldı. IŞİD, Şengal’e saldırdığı zaman yaklaşık 5 bin Ezidi’yi öldürdü.

IŞİD tarafından öldürülen Ezidilerin topluca gömüldüğü 81 toplu mezar tespit edildi. Bugüne badar bu toplu mezarların sadece 23’ü açılmış durumda.

Yezda Örgütü Yöneticisi Cemil Xanim, “Kaçırılan binlerce kişinin akıbeti hâlen bilinmiyor. Toplu mezarlardan çıkarılan kişilerin de kimlikleri henüz tespit edilmiş değil. Bunların ailelerine ne zaman ulaşacağı da belirsiz” dedi.

IŞİD tarfından kaçırılan kişilerin akrabaları, birçok çocuk ve kadının IŞİD’lilerin aileleriyle birlikte Rojava’daki Hol Kampı’na götürülmüş olabileceğinden şüpheli. Bugüne kadar birçok kişi Hol Kampı’ndan akrabalarının yanına dönmüş durumda.

IŞİD’lilerin ailelerinin kaldığı Hol Kampı’nda 38 ülkeden 70 binin üzerinde insan yaşıyor. Rojava güvenlik güçlerinin iç güvenliğini sağlayamadığı kampta düzenlenen operasyonlarda kaçırılan Ezidi kadın ve çocukları bulunmuştu.

Rojava Özerk Yönetimi, Hol Kampı’nın büyük bir güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle boşaltma kararı aldı. Bu çerçevede ülkelere, kamptaki vatandaşlarını almaları için çağrıda bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli