Halepçe’de Nar ve Sonbahar Festivali’ne 270 bin kişi katıldı

04-11-2023
Etiketler Halepçe Nar ve Sonbahar Festivali
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Halepçe Nar ve Sonbahar Festivali sona erdi. Halepçe Turizm Genel Müdürlüğü, festivale katılmak için 270 bin vatandaşın Halepçe'ye geldiğini açıkladı.

Narıyla ünlü Halepçe’de bugün 9’uncusu düzenlenen Nar ve Sonbahar Festivali sona erdi.

Festivalin son gününde düzenlenen basın toplantısında konuşan Halepçe Tarım Müdürü Star Mahmud, “Halepçe Nar ve Sonbahar Festivali, Kürdistan Bölgesi'nin ve Irak'ın bu alandaki en büyük festivali ve gelecek yıl bunu uluslararası bir festival haline getirmeyi planlıyoruz" dedi.

Mahmud, bu yıl 116 yerel, Iraklı ve uluslararası medya ve binden fazla gazetecinin bu yılki festivali takip ettiğini ve etkinliğin başarısına katkı sağladıklarını söyledi.  

Halepçe Turimz Müdürü Çiya Kasım da festival için 270 bin kişinin kenti ziyaret ettiğini açıkladı.

Halepçe Sivil Toplum Kuurluşları Ağı Başkanı Asi Fayeq de “Bu yıl ekonomik krize rağmen festivalde sergilenen ürünlerin satış oranı önceki yıllara oranla daha yüksek oldu.

Fayeq, “Bu yıl 900 profesyonel bahçıvan ve çiftçiden oluşan 750 organizasyon birimimiz vardı, bunların yüzde 46'sı kadındı. Üç gün süren festivalde 1 milyar 350 milyon dinar değerinde satış yapıldı” dedi.

9’uncu Halepçe Nar ve Sonbahar Festivali 2 Ekim’de başlamıştı.

Narıyla ünlü Halepçe kenti Kürdistan'daki nar üretiminin yaklaşık yarısını karşılıyor. Tarım Müdürlüğü verilerine göre, kentte geçen yıl yaklaşık 11 bin ila 12 bin ton nar üretildi.

Halepçe'de 9 bin dönüm nar bahçesi bulunuyor, üretim yüzde 100 olursa yıllık 30 bin tona ulaşıyor. Yurt içindeki talebin tamamını karşılayan Halepçe narı yurt dışına da ihraç ediliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli