Neçirvan Barzani: Bağdat hükümeti Feyli Kürtlere karşı görevini yerine getirmeli

04-04-2023
Etiketler Neçirvan Barzani Feyli Kürtler Irak Soykırım
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, Irak Ağır Ceza Mahkemesi’nin Feyli Kürtlere karşı uygulanan suçları soykırım olarak tanıdığını hatırlatarak Irak Hükümeti'ni üzerine düşen görevi yerine getirmeye çağırdı.

Irak’ta dönemin Baas rejiminin 1980’de Feyli Kürtlere yönelik başlattığı “katliam ve göçertme” sürecinin üzerinden 43 yıl geçti.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, yayımladığı mesajda, Feyli Kürtlere uygulanan soykırımda hayatını kaybedenleri andı.

“Feyli Kürtlere karşı yapılan ırkçı bir etnik temizlikti” diyen Barzani, “Onbinlerce masum vatandaşın kaybedildi, yüzbinlercesi de sırf Kürt oldukları, kimliklerini ve meşru haklarını savundukları için sınır dışı edildi, mallar varlıklarına el konuldu ve vatandaşlıklarından mahrum bırakıldı” ifadesini kullandı.

Barzani, “Bu suçun Irak Ağır Ceza Mahkemesi tarafından soykırım olarak tanınması, Irak hükümetini ve devletini mağdurlara tazminat ödeme konusunda yasal ve insani sorumluluk altına sokmaktadır. Bu vesileyle Irak Federal Hükümeti'ni Feyli Kürtlerinin tüm medeni ve maddi haklarını tazmin ederek üzerine düşen görevi yerine getirmeye çağırıyoruz” diye belirtti.

Feyli Kürtlere uygulanan soykırım

Irak’ta 1935-1960 yılları arasında peş peşe iktidara gelen rejimler, Bağdat, Diyala, Basra, Vasit ve Mendeli’de yaşayan Feyli Kürtleri “Şii” oldukları gerekçesiyle İran’a göçe zorladı.

1970’lerde iktidara gelen Baas rejimi, Kerkük başta olmak üzere, bugün “Tartışmalı  Bölgeler” olarak bilinen Kürdistani bölgelerde başlatılan “Araplaştırma” sürecine paralel olarak, Feyli Kürtlere yönelik yeni bir “yok etme” süreci başlattı.

Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas Partisi, 1970 ve 80’li yıllarda da, Kürt ulusal hareketine destek verdikleri gerekçesi ile Feyli Kürtlere yönelik şiddetli bir ayrımcılık politikası hayata geçirdi.

1970-1988 yılları arasında 132 bin Feyli Kürt, İran ve Rojhılat’a sürgün edildi.

1980 yılında Irak Devrimci Komuta Konseyi tarafından alınan 666 sayılı kararla yaklaşık 300 bin Feylinin vatandaşlığı iptal edildi. Aynı süreçte binlerce Feyli Kürt rejim tarafından kaçırılarak kaybedildi.

2003’te ABD’nin müdahalesi ile diktatör Saddam Hüseyin devri sona erdi. 2005’te yazılan Irak Anayasası’nın önsözünde Baas rejimi tarafından Feyli Kürtlere soykırım yapıldığı ifadesi yer aldı.

Irak Parlamentosu 2011 yılında Feyli Kürtlere yönelik saldırıları “soykırım” olarak tandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli