Ukraynalı Bakan Yardımcısı: Tahıl ihracatı için alternatiflere bakıyoruz

29-07-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Ukrayna Rusya Tahıl Anlaşması Taras Vysotsky Dilnya Rahman
A+ A-

Ukrayna Tarım ve Gıda Bakan Yardımcısı Taras Vysotsky, savaşla birlikte tahıl üretiminin yüzde 15 kadar düştüğünü söyledi.

Vysotsky, Rusya’nın Tahıl Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından kara ve trenyolu üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine Balkanlardan Orta Doğu, Güney Asya, Afrika ve diğer yerlere ihracat yapılabileceğini belirtti.

“Şimdiye kadar zararımız tarım ürünleri ve çalınan tahıl ürünleri de dahil 10 milyar doları buluyor” diyen Vysotsky, Rus saldırılarının Ukrayna tarımına dolaylı zararının ise 30 milyar dolarından fazla olduğunu aktardı.

Ukrayna Tarım ve Gıda Bakan Yardımcısı Taras Vysotsky, Rûdaw muhabiri Dilnya Rahman’ın sorularını yanıtladı.

Rûdaw – Son günlerin en çok tartışılan önemli bir konusunu tartışmak için Ukrayna’da sıcak çatışmaların yaşandığı ön saflardan Kiev’e döndüm. Bildiğiniz gibi 17 Temmuz günü Rusya, Ukrayna ile olan tahıl ihracat anlaşmasını yenilemeyeceğini duyurdu. Bu nedenle buğday fiyatları dünya piyasalarında önemli ölçüde arttı. Ukrayna Tarım ve Gıda Bakan Yardımcısı Sayın Taras Vysotsky ile değerlendireceğiz.

Sayın Vysotsky, Ukrayna'nın yılda kaç ton buğday ürettiğini ve savaş nedeniyle ne kadar azaldığını bilmek istiyorum?

Taras Vysotsky: Hasat devam ettiği için bu yıl için tahminde bulunuyoruz. Tahminen bu yıl 18 milyon ton civarında buğday üreteceğiz. Bu, geçen yıla ve 2021'e göre yaklaşık yüzde 10-15 daha düşük ve ortalamanın altında. Genel olarak, savaştan önce Ukrayna ortalama yılda 25 milyon ton buğday üretiyordu.

Rûdaw: Tahıl anlaşmasının bitmesinden sonra, Ukrayna buğdayını nasıl ihraç etmeyi düşünüyor veya ne planlıyorsunuz?

Taras Vysotsky: Avrupa Birliği ile ortaklaşa oluşturulan bütünlük çerçevesinde halihazırda uygulanmakta olan bazı yedek kurallarımız var. Doğu Avrupa ülkeleri üzerinden tırlar veya demiryolu kullanarak ihracat yapabileceğimiz bazı ihtimaller var. Tuna Nehri altyapısını kullanmak gibi başka ihracat olanakları da var. Şimdiye kadar, bu yollar Ukrayna’dan buğday ve tarım ürünlerinin ihracatı için kullanılıyor. Dolayısıyla bu güzergâhlardan ihracat hacmini artırmayı umuyoruz.

Rûdaw: Bu bir sonraki sorumdu, Avrupa ülkeleriyle yaptığınız müzakereler buğday ihracatında başarılı görünüyor. Peki buğdayı bahsettiğiniz nehir üzerinden mi yoksa başka bir yoldan mı ihraç etmek istiyorsunuz?

Taras Vysotsky: O nehir üzerinden. Ancak aynı zamanda tırlar ve trenyolu üzerinden Baltık limanları ve Alman limanlarından Avrupa Birliği limanlarına, Hırvatistan ve Slovenya'daki bazı limanlar ve Romanya limanlarından Orta Doğu, Güney Asya, Afrika ve başka yerlere ihraç edilebilir.

Rûdaw: İhracata ne zaman başlanabilir?

Taras Vysotsky: Bu limanlardan hala tartışılıyor, çünkü oldukça uzaktalar. Bu nedenle bazı lojistik maliyetler için tazminat istiyoruz ancak umarım önümüzdeki Ağustos'tan itibaren başlayabiliriz.

Rûdaw: Yani bu yollardan Ukrayna tahılını dünyanın her yerine göndermeyi umuyorsunuz?

Taras Vysotsky: Şimdiye kadar ihracat için bazı olasılıklar var ve bugün hala ihracat yapıyoruz ancak boyutunu artırmamız gerekiyor. Bugün bir miktar gönderiliyor ve önümüzdeki ay bu hacmi artırmayı umuyoruz.

Rûdaw: Rusya anlaşmadan çekildiği bir dönemde önemli limanları hedef aldı. Bu saldırıların buğday silolarına verdiği zararın hami ne kadardır?

Taras Vysotsky: Şimdiye kadar 100 bin ton tahılın yok edildiği tahmin ediliyor.

Rûdaw: Rusya’nın saldırı düzenlediği son bir kaç gün içerisinde mi? 

Taras Vysotsky: Son bir haftalık saldırılarda. Farklı zamanlarda. Saldırılar başladığından beri 100 bin ton tahıl yok oldu.

Rûdaw: Geçen yılki mahsulden çok fazla buğday kaldığını biliyorum, bu buğdayı değerlendirmek için planlarınız nedir?

Taras Vysotsky: Zaten önceki yıllardan kalan bazı stoklarımız var. Eskiden sahip olduğumuz kadar değil ama. Ama artık onları depolamak için gerekli kapasiteye sahibiz. Bu nedenle tahıl silolarda bir ila iki yıl saklanabilir. Şu ana kadar onları silolarda depoluyor ve ihracata devam etme imkanları üzerinde çalışıyoruz. Rusya, geçici olarak işgal ettiği Ukrayna’nın güneydoğu bölgelerinde bazı ürünleri çalıyor.

Rûdaw: Bir buçuk yıllık savaş bu ülkenin tarımsal altyapısına ne zarar verdi?

Taras Vysotsky: Şimdiye kadar tahmin edilen zararın tamamı tarım ürünleri ve çalınan tahıl ürünleri de dahil 10 milyar doları buluyor. Bu nedenle zarara bakarsak ne ekim yapabilir ne de ihraç edebiliriz, Rus saldırılarının Ukrayna tarımına verdiği dolaylı zarar 30 milyar ABD dolarından fazladır.

Rûdaw: Rusya ile yeniden müzakere etme umudu var mı? Örneğin geçen yıl Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Birleşmiş Milletler, Rusya ile buğday ihraç etmek için bir anlaşmaya aracılık etti. Bunu tekrar yapacaklar mı?

Taras Vysotsky: Aslında geçen yıl Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile anlaşma imzaladı. Geçen hafta da, Birleşmiş Milletler'de Türkiye'ye bir talepte bulunarak, Karadeniz boyunca sürekli tahıl ihracatına yönelik olanakları birlikte yaratmaya hazır olduğumuzu ilettik. Dolayısıyla Türkiye ile Birleşmiş Milletler'de ilişkilerimiz olacak. Avrupa Birliği ile de ilişkilerimiz olacak.

Rûdaw: Peki ya yağ veya mısır gibi diğer tahıl ürünleri?

Taras Vysotsky: Bu tüm tahıl türleri için aynıdır, çünkü her türlü tahıl, buğday, arpa veya mısır aynı şekilde ve aynı yöntemlerle ihraç ediliyor.

Rûdaw: Üç gün boyunca bazı çiftçilerle görüştük, pazarlık olmazsa mahsullerini satamayacaklarından endişe ediyorlardı, onlara ne söyleyeceksiniz? Ürünlerini satabilecekler mi?

Taras Vysotsky: Şu ana kadar hükümetin anlaşmayı devam ettirmek ve bir miktar ihracat yapmak için elinden geleni yaptığını söylüyoruz. Bu nedenle, çiftçilerin durumun düzelmesi için yalnızca birkaç hafta beklemesi gerekecek. O zaman ürünlerini en düşük fiyata satmamalarını ve durumu daha iyi hale getirmek için her gün çalışmalarını öneriyorum. Çiftçilerin ürünlerini satmak zorunda olmadığını ve hala biraz zaman olduğunu düşünüyorum. Onlar hasata devam ederler ve iki ayda çözüm bulunur. Şimdiye onlarla kadar temas halindeyiz ve durumu mümkün olan en kısa sürede olumlu yönde değiştirmek için elimizden geleni yapıyoruz.

Rûdaw: Savaş böyle devam ederse Ukrayna Tarım Bakanlığı'nın uzun vadeli planı ne olacak?

Taras Vysotsky: Avrupa Birliği dahil olmak üzere mevcut tüm yollarla büyümeye devam etmek, ayrıca karayolu veya demiryolu ile ihracatı desteklemek için yeni olanaklar yaratmak, çalışmaya devam etmek istiyoruz. AB ile istikrarlı bir ilişki içindeyiz ve onlar transit geçiş hacminin artırılmasını desteklemeye hazır olduklarını vurguluyorlar. O yüzden bu yönde çalışıyoruz.

Rûdaw: Çiftçilerle görüştüğümüzde ürünlerini kara yoluyla ihraç edebileceklerini ancak maliyetinin yüksek olduğunu söylediler, sizce Avrupa ülkeleri sizi bu konuda destekleyecek mi?

Taras Vysotsky: AB'den karayolu ve demiryolu ile tahıl ihracatının maliyetini karşılamasını resmen talep ettik. Yani şimdi bir cevap bekliyoruz. Bunun gerçekleşmesini, finansal destek sağlamalarını ve Ukrayna tahılını Avrupa Birliği'ne ihraç etme olasılığını telafi etmelerini umuyoruz.

Rûdaw: Bize konuk olduğunuz için teşekkürler

Taras Vysotsky: Ben de teşekkür ediyorum.

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli