Kıbrıs Dışişleri Bakanı: Türkiye'yi kimse desteklemiyor

23-09-2022
Roj Eli Zalla
Etiketler Güney Kıbrıs Yannis Kassoulaides BM Genel Kurulu
A+ A-

Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yannis Kassoulaides Rûdaw'a verdiği demeçte, "Uluslararası düzeyde de Türkiye'yi destekleyen kimseyi görmedim" dedim.

New York'taki BM Genel Kurulu'n yıllık toplantısına katılan Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yannis Kassoulaides Rûdaw'a verdiği demeçte ABD’nin ülkelerine yönelik silah ambargosunun kaldırılması kararını, "Bu kararın siyasi anlamı şudur; artık ABD ile birlikte Doğu Akdeniz’in güvenlik ve istikrarı için çalışan bir ülke olduğumuz anlamına geliyor" dedi.

Kıbrıs Dışişleri Bakanı ancak bu kararın ABD ile savunma anlaşması yapabilecekleri anlamına gelmediğini belirterek "Çünkü her şeyden önce bunun için paraya sahip olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Rûdaw'ın soruları ve Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yannis Kasoulaides'in yanıtları

Rûdaw: Efendim, size sadece bir soru sorabiliriz. Ülkenizin bu yılki BM Genel Kurulu'ndaki hedefi nedir?

Kıbrıs Dışişleri Bakanı: Evet, BM Genel Kurulu ülkelerin birbirleriyle tanışması için bir fırsat. Bu da olağanüstü koşullarda kolay olmayabilecek bir şey. Bu yüzden çok sayıda toplantı yapıyoruz.

Rûdaw: Kıbrıs olarak bu zirvede komşu Türkiye ile ilgili sorunlarınızı dile getirecek misiniz?

Kıbrıs Dışişleri Bakanı: Evet, endişelerimizi dile getidik. Eğer bize de konuşma fırsatı tanınırsa Türkiye'nin dünyadaki tek ülke olmadığını söyleyeceğim. Dış ilişkiler meselesinde sadece ülkelerin Türkiye ile vize meselesi değildir,bundan bağımsız olarak  ülke yetkilileri bu sorunda bir çözümden yana olup olmamalarıyla ilgilidir. Uğraşacağımız daha bir çok konumuz var.

Rûdaw: Bu yıl Kıbrıs için büyük haber nedir?

Kıbrıs Dışişleri Bakanı: Bence bu yıl Kıbrıs için büyük haber, Türk tarafının çatışmanın eşit egemenliğe sahip iki devlet temelinde çözümünü vurgulayan politikasındaki değişikliktir. Uluslararası toplum düzeyinde Türkiye'yi destekleyen kimseyi görmedim. Bu da Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasını çok zorlaştırıyor

Rûdaw: ABD, Kıbrıs'a yönelik silah ambargosunu kaldırdı, bu neyi değiştirecek ve bunu nasıl karşılıyorsunuz?

Kıbrıs Dışişleri Bakanı: Bu sadece bir savunma meselesi değil, siyasi bir meseledir. Kıbrıs'ın yaptığının sadece savunmak olduğunu da vurgulamak istiyorum. Başka bir ülkeye karşı silah ve ordusunu kullanmayı asla düşünmez. Bizim silahlarımız ve ordularımız kendimizi savunmak içindir. Bu ilk nokta. Bu kararın siyasi önemi, Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrarı sağlamak için ABD ile birlikte çalışan bir ülke olmamızdır.

Rûdaw: Son sorum, gelecekte ABD ile Kıbrıs arasında önemli savunma anlaşmaları olup olmayacağı.

Kıbrıs Dışişleri Bakanı: Bilmiyorum. Ben sadece Dışişleri Bakanıyım ve bu soruyu Savunma Bakanına sormalısınız. Ama hayır. Bunun yapılabileceğini sanmıyorum, çünkü her şeyden önce bunun için paramız olması gerekiyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli