DEM Parti Bursa Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı: Bursa’da iki dilli belediyeciliği inşa edeceğiz

14-03-2024
Ömer Sönmez
Etiketler DEM Parti Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Aday Yerel seçim
A+ A-

İktidar partisi AK Parti ile ana muhalefet partisi olan CHP; Türkiye’nin en büyük 4. şehri olan Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni kazanmak için kıyasıya bir yarış halinde. Denkleme 10 yıl sonra Bursa’dan belediye eş başkan adaylarını çıkaran DEM Parti de dahil olmuş durumda. HDP (DEM Parti), Bursa’da en son 2014 yerel seçimlerinde aday çıkarmıştı. Mart 2019 yerel seçimlerinde ise büyükşehirlerde yaptığı gibi Bursa’da da adayını çıkarmayıp, CHP adayını destekleme kararı almıştı.

DEM Parti, 31 Mart 2024 seçimlerine Bursa’nın 17 ilçesinden 13 ilçe ile merkezde kendi adı ve adaylarıyla seçime girecek. Ancak DEM Parti yoğun baskı ve ırkçı saldırıların gölgesinde seçim çalışmasını yürütüyor. En son 4 Mart’ta Bursa’nın İnegöl ilçesinde DEM Parti İnegöl ilçe binası baltalı saldırıya uğramıştı. DEM Parti İnegöl ilçe binası daha önce de 4 kez yakılıp, 3 kez saldırıya uğramıştı.

Bursa’nın nüfusu 3 milyon 215 bin. TÜİK verilerine göre, şehirde 700 bine yakın Kürt nüfusunun yaşadığı tahmin ediliyor. DEM Parti, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde Bursa’da 90 binin (% 4,6 oy oranı) üzerinde oy almıştı ama milletvekili kazanamamıştı.

Rûdaw İstanbul muhabiri Ömer Sönmez ile kameraman Faruk Uysal, seçim çalışmalarını takip etmek için Bursa’dalar. Rûdaw ekibi, DEM Parti Bursa Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı İhsan Seylan ile bir röportaj gerçekleşti.

DEM Parti Bursa Eş Başkan adayı İhsan Seylan, Rûdaw’a seçim çalışmalarından ve yapacağı projelerden bahsetti. Seylan, seçimi kazanmaları halinde Bursa’da iki dilli demokratik belediyeciliği inşa edeceklerini ifade etti.

“Seçim çalışmalarımızı Kürtçe ve Türkçe yapıyoruz”

Rûdaw: Bursa’da nasıl bir seçim atmosferi var? Seçim çalışmalarınız nasıl gidiyor? Malum, DEM Parti 10 yıl aradan sonra Bursa’da belediye başkan adayını çıkarttı.

İhsan Seylan: Seçim çalışmalarımız çok coşkulu geçiyor. Biz 13 ilçede ve büyükşehirde seçimlere katılıyoruz. Çalışmalarımız kahvelerde, parklarda,  pazar yerlerinde ve kent meydanlarında devam ediyor. Devamlı halkımızın arasındayız. Seçim çalışmalarımız her gün sabahtan gece yarısına kadar devam ediyor.

“Bursa’da Kürtlere yönelik yoğun bir baskı var”

Rûdaw: Biz de dün akşam sahada seçim çalışmalarınızı takip ettik. Görebildiğimiz kadarıyla çalışmalarınızı Kürtçe ve Türkçe olarak yürütüyorsunuz. Kürtçe seçim çalışması yapmanız halk arasında nasıl karşılanıyor?

İhsan Seylan: Seçim çalışmalarımızı çoğunlukla Kürtlerin yoğun yaşadığı yerlerde yürütüyoruz.  Zaten bizim sloganımız şu; iki dilli demokratik belediyeciliği inşa edeceğiz. Bundan dolayı çalışmalarımızı iki dilli yürütüyoruz. Halk da bu durumdan çok hoşnut. Maalesef Kürtler Bursa’da dil anlamında da yoğun bir baskı altında. Biz de bundan ötürü seçim çalışmalarımızı Kürtçe yapıyoruz. Bu halkımıza umut oluyor.

“İnegöl saldırısı sonrası halk partisine sahip çıktı”

Rûdaw: Öte yandan partinize yönelik saldırılar devam ediyor. 4 Mart’ta İnegöl ilçe binanız baltalı saldırıya uğramıştı. Bu saldırı çalışmalarınızı nasıl etkiledi? Bir de gözaltına alınan saldırgan neden serbest bırakıldı?

İhsan Seylan: Saldırı günü seçim çalışmaları sırasında sahadaydık. Dernekleri ziyaret ettik. Saldırı olduğunu duyunca İnegöl’e gittik. Saldırının ardından yaklaşık 500 kişi binamızın önüne gelerek destek verdi. Saldırgan gözaltına alındı ancak daha sonra serbest bırakıldı. Halkımız parti önünde toplanarak saldırıyı protesto etti. İnsanların işi-gücü  var. O saldırıyı bir kez daha kınıyoruz.

"EMEP dışında hiçbir parti bize destek mesajı vermedi"

Rûdaw: Saldırı nedeniyle herhangi bir taraftan kınama veya destek mesajı aldınız mı?

İhsan Seylan: Başlangıçta siyasi partilerin bu saldırıyı kınayacağını umuyorduk. Ancak EMEP dışında hiçbir parti bize destek mesajı vermedi. Aksi takdirde hiçbir parti bize mesaj vermedi, bizimle ilgilenmedi.

"Sahada kışkırtılıyor ve saldırıya uğruyoruz"

Rûdaw: Polisin ve sahadaki diğer tarafların engellemeleri ve baskılarıyla karşılaştığınız oluyor mu?

İhsan Seylan: Provokasyonlar oluyor. Ancak insanlarımızın başının belaya girmesini istemiyoruz. Yakın zamanda binamız saldırıya uğradı. Üstelik bize çok ağır hakaretler ediyorlar.

"Halkımız seçimlere bizzat katılmamızı istedi"

Rûdaw: Bursa sanayi şehri olduğu için hem iktidar hem de muhalefet açısından önemli bir şehir. Bir süredir DEM Parti'nin Bursa'da CHP adayına yeniden destek vereceği konuşuluyordu. Ama siz aday gösterildin. CHP ile "kent uzlaşısı" neden gerçekleşmedi?

İhsan Seylan: Zaten başlangıçta da söyledik, milletimize ve halklarımıza destek olmazsa kimseyle aynı fikirde olmayacağız. Herkesle oturduk, konuştuk ama bir sonuç çıkmadı. Bizimle aynı fikirde olmayan, insanlarımız için hiçbir şey yapmayan insanlarla biz de onlarla gidemeyiz. Benzer bir durum Bursa'da da yaşandı. CHP ve diğer partilerle de görüştük ama kentte bir uzlaşma sağlanamadı. Sonuçta milletimiz seçime kendi başımıza gitmemizi istiyordu.

Rûdaw: Tahminlere göre Bursa'da 700 bin civarında Kürt yaşıyor. Sizce onların temel sorunları nelerdir?

İhsan Seylan: Burada Kürt halkına yönelik her zaman bir saldırı var. Bursa'daki Kürtler çalışkandır. 40 yıldır çalışıyorlar, emekleriyle buraya geldiler. Kendilerine mülk edindiler. Ancak sistem onların sorunlarını çözemedi. Sorunlarına çözüm bulmak, onların sesi olmak istiyoruz.

"Kürtçe anaokulları açacağız"

Rûdaw: Seçilirseniz Kürtlere yönelik projeleriniz nelerdir? Kürt dilini ve kültürünü tanıtmak için ne tür çalışmalar yapacaksınız?

İhsan Seylan: Belediyede herkesin anadilinde hizmet alabilmesi gerektiğini söylüyoruz. Üstelik çocuklarımız artık Kürtçe bilmiyor. Kürtçe anaokulları açacağız. Burada ekonomik sıkıntı içinde olan Kürtlerimize yardım projeleri sunacağız. Trafik sorununu çözeceğiz. Borsanın hala açık olduğunu ama hepsinin kiraya ve inşaata açık olduğunu söylüyorlar. Halka ugulanan zulmü ortadan kaldıracağız. Pazarlarda ve inşaatlarda çalışan işçilerimiz haklarına kavuşacak. Belediyemiz herkese eşit hizmet verecek. Demokratik belediyeler sayesinde insanların emeğinin boşa gitmemesini istiyoruz.

"Bursa'da sesimizi yükselteceğiz"

Rûdaw: Hiç Bursa için araştırma yaptınız mı? Kaç oy alacağınızı düşünüyorsunuz?

İhsan Seylan: 14 Mayıs 2023'te yaklaşık 93 bin oy aldık. Burada oyumuz yüzde 4,6 civarındaydı. Oyumuzu arttırıp yüzde 5'i bırakmak istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz. Henüz oylama yapmadık ama oyumuz korunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli