ABD Dışişlerinden Rûdaw'a: Suriye'nin kuzeyindeki şiddete derhal son verilmeli

27-12-2023
Etiketler ABD Rojava Suriye TSK İHA Saldırısı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Rojava’ya yönelik saldırılarından "endişe duyduğunu" bildirerek "şiddete derhal son verilmesi" çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rûdaw'ın Washington Ofisi Sorumlusu Diyar Kurda'nın Türkiye'nin Rojava'ya yönelik saldırılarına ilişkin sorularına e-postayla yanıt verdi.

Sözcü, "Suriye'nin kuzeyinde sivilleri yaralayan, öldüren ve sivil altyapıya zarar veren son saldırılardan endişe duyuyoruz" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetlerine ait SİHA’lar son üç gün içerisinde Rojava'da defalarca hava saldırıları gerçekleştirdi. Yerel kaynakların aktardığına göre çoğu sivil olmak üzere 8 kişi yaşamını yitirdi, 18 kişi de yaralandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Şiddete derhal son verilmesi ve yerleşik ateşkes hatlarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Ne olmuştu?

22 ve 23 Aralık’ta Kürdistan Bölgesi sınırındaki Hakur bölgesinde TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmalarda 12 asker ve 16 PKK’li yaşamını yitirdi. Çatışmaların ardından TSK Rojava ve Kürdistan Bölgesi sınırlarını havadan bombaladı.   

Birçok işyeri, sivil yerleşim yeri, petrol ve elektrik santrali hava saldırılarının hedefi oldu.

SİHA’lar dün saat 20.00 sıralarında Dirbesiyê’de bulunan Demokratik Suriye Meclisi merkezini bombaladı. Vurulan merkezin Dirbesiyê’de bir fırına yakın olduğu bildirildi.  

Yine Dirbesiyê'de Eşref El Kiya adlı vatandaşın evi TSK’ye ait bir İHA tarafından bombalandı.

TSK 3 kez Rojava’ya sınır ötesi harekat düzenledi

Türkiye, "sınır güvenliğini sağlama" gerekçesi ile Rojava ve ve Suriye'nin kuzeyine 3 kez sınır ötesi kara harekatı düzenledi.

Ağustos 2016'da Türk ordusu, Türkiye'nin güneydoğusundan Suriye'nin kuzeyine doğru Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlatarak Halep vilayetindeki El Bab, Rai, İdlib ve Azez bölgelerini kontrol altına aldı. Türkiye, operasyonun IŞİD'e karşı mücadelenin bir parçası olduğunu bildirdi.

20 Ocak 2018'de de TSK Suriye muhalif grupları ile birlikte "Zeytin Dalı" adı altında Efrin’e yönelik bir harekat başlattı. Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile 58 gün boyunca yaşanan çatışmaların ardından Efrin, 18 Mart’ta YPG’nin çekilmesiyle Türkiye destekli silahlı gruplar ve TSK’nın kontrolüne geçti.

TSK ve Türkiye'nin güdümündeki silahlı gruplar, 9 Ekim 2019'da "Barış Pınarı" adı verilen operasyonla Rojavan’ın Girêspî ve Serêkaniyê ilçelerine girdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli