ABD Kongre üyesi: Kürdistan Bölgesi'nin petrolünü ihraç etmesine izin verilmeli

09-09-2023
ABD Kongresi Üyesi Andy Ogles
ABD Kongresi Üyesi Andy Ogles
Etiketler ABD Kongresi Üyesi Andy Ogles Nashville Erbil Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Nashville (Rûdaw) - ABD Kongresi Üyesi Andy Ogles, Rusya ve Suudi Arabistan'ın petrol üretimini azalmasıyla küresel çapta akaryakıt fiyatlarının arttığını belirterek "Bu kriz döneminde Kürt halkının ürünlerini, özellikle de petrolünü ihraç etmesine izin verilmesi önemlidir” dedi.

Erbil Valisi Umed Xoşnav bir kaç gündür ABD’de Erbil ile kardeş kent olan ve “Küçük Kürdistan” olarak da anılan Nashville’de bir dizi temaslarda bulunuyor. Erbil Valisi Xoşnav dün Nashville Kongre Üyesi Andy Ogles ile bir araya geldi.

Rûdaw Washington Temsilcisi Diyar Kurda, Erbil Valisi Xoşnav ile görüşmesi sonrası Ogles’le bir söyleşi yaptı.

Erbil Valisi Xoşnav ile Kürdistan Bölgesi'nin Irak bütçesindeki payını görüştüklerini belirten Andy Ogles, "Bu konuyu gelecekte daha detaylı değerlendireceğiz. Açıkçası İran hegemonyasının bu bütçe tartışmasındaki rolü ve boyutu konusunda endişeliyim" dedi.

2 Eylül’de Kerkük’teki gösterilerde 4 sivilin öldürülmesine ilişkin ise "En içten dualarım bu olayda hedef alınan ve yaralananların aileleriyle birlikte” diyen ABD Kongre Üyesi Ogles, “Ne olduğu, neden olduğu ve kentte düşmanca çatışmaların tekrarını önlemek için neler yapabileceğimiz konusunda, resmi bir soruşturma yürüteceğim” ifadelerini kullandı.

Tennessee eyaletinin başkenti konumundaki Nashville’in Kongre Üyesi  Andy Ogles, "ABD, Kürt halkı ile ilişki içerisinde olmayı önemsiyor. Ve nerede olursa olsun demokrasinin gelişmesi, büyütülmesi önemlidir” dedi. 

Rûdaw: İlk sorum, Erbil Valisi ile yaptığınız görüşmeye ilişkin olacak. İkinci kez bir araya geliyorsunuz. Görüşmeniz nasıl geçti?

Andy Ogles: İkinci kez görüşmüş olmaktan onur duydum ve memnun oldum. İlk tanıştığımızda ben belediye başkanıydım ve neredeyse kongre üyesi olmak üzereydim. Artık Kongre üyesiyim. ABD Kürt halkı ile ilişki içerisinde olmayı önemsiyor. Ve nerede olursa olsun demokrasinin gelişmesi, büyütülmesi önemlidir. Herhangi bir ülkenin veya milletin demokrasiye saldırmaya çalışması hepimize yapılmış bir saldırıdır. Bu nedenle tekrar bir araya gelmemiz ve ABD ile Kürt halkının birlikte nasıl çalışabileceğini tartışmamız çok önemliydi.

Rûdaw: Kongre üyesi olduğunuz için bölgedeki, özellikle Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlarla bağlantılı bazı konulardan bahsetmek istiyorum. Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'nin bütçe payını göndermeye hazır olmadığını biliyorsunuz. Kürdistan Bölgesi Hükümeti yetkilileri, Bağdat'ın bazı stratejik kazanımlar elde etmek için bütçeyi bir silah olarak kullandığını söylüyorlar. Bu konulara nasıl bakıyorsunuz ve ülkenizin, bu iki ülke hükümeti arasında bir çözümü koordine etmesi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Andy Ogles: Görüşmemizde bu konular gündeme geldi. Bu konuyu gelecekte daha detaylı değerlendireceğiz. Açıkçası İran hegemonyasının bu bütçe tartışmasındaki rolü ve boyutu konusunda endişeliyim. Ekonomik refah ve özgürlük, tüm demokrasilere giden refah yoldur. Tüm dünyada İran'ın demokrasiye elinden geldiğince her yerde zarar vereceğini gösteriyor. Yani Amerikalılara saldırıyorlar, İsraillilere saldırıyorlar, Kürt halkına saldırıyorlar... Dolayısıyla egemen olmaya çalıştıkları her yerde İran hükümetine karşı birlik olmak önemli.

Rûdaw: Bir sorum da Kerkük'teki son olaylarla ilgili olacak. Bunun farkında olabilirsiniz ve tartışmış olabilirsiniz. Gösteri yapıldı, bazı Araplar yolu kapatarak bir Kürt siyasi partisinin Kerkük'teki binasına dönmesini engelledi. Buna karşılık Kürt göstericiler yolun açılmasını talep etti, ancak güvenlik güçleri Kürt göstericilere saldırarak dört kişiyi öldürdü, düzinelerce kişiyi tutukladı ve bazılarını da yaraladı. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz? Uzun süredir devam eden bu anlaşmazlığın çözümü için Kürtler ile Araplar, Erbil ve Bağdat arasında bir anlaşmaya varılmasında rol oynaması için hükümetinize ne önerebilirsiniz?

Andy Ogles: Evet bir süredir burada itilaf yaşanıyor. Ne olduğu, neden olduğu ve kentteki düşmanca çatışmaların tekrarını önlemek için neler yapabileceğimiz konusunda, resmi bir soruşturma yürüteceğim. Elbette, en içten dualarım bu olayda hedef alınan ve yaralananların aileleriyle birlikte. İnsanların bir araya gelerek, barışçıl bir şekilde gösteri yapma hakları vardır. Önemli olan gösterilerin barışçıl bir şekilde yapılmış olmasıdır. Ancak bana anlatıldığı gibi eğer barışçıl gösteri yapanları vuran bir hükümet varsa, bununla ilgili onlarla bir sorunum vardır.

Rûdaw: Bu saldırıları kınıyor musunuz?

Andy Ogles: Tüm ayrıntıları öğrenebilmek için resmi olarak takip ediyoruz. Ama hayır, dünyanın neresinde olursa olsun masum insanlara saldırılması kabul edilemez.

Rûdaw: Evet, ABD hükümeti de kınadı. Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatı birkaç aydır askıya alındı. Bu büyük bir sorun. Çünkü bazı ABD şirketleri Kürdistan Bölgesi'nde faaliyet gösteriyor ve bu nedenle büyük engellerle karşı karşıya kalıyor. Kongre ve ABD hükümetini bu konuda rollerini oynamaya çağırıyorlar. Yakın gelecekte Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda ABD Kongresi nasıl bir rol oynayabilir?

Andy Ogles: Bu, Irak hükümetiyle üzerinde çalışmamız gereken konulardan bir tanesi, yani ihracat ve açıkçası mal ithalatı konusunda. Küresel olarak Rusya ve Suudi Arabistan'ın üretimi azalttığını, dolayısıyla akaryakıt fiyatlarının yükseldiğini, bunun da tüm dünyayı olumsuz etkilediğini görüyoruz. Dolayısıyla bu kriz döneminde Kürt halkının, başta petrol olmak üzere ne olursa olsun ürünlerini ihraç etmesine izin verilmesi önemli.

Rûdaw: Son sorum şu; yakın gelecekte Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etme planınız var mı?

Andy Ogles: Evet, bu ziyaretin ayrıntıları üzerinde çalışıyorum. Kürt halkı benim için önemlidir ve bölgenin önemli bir parçasıdır. Hiçbir şey beni ziyareti yapmaktan daha mutlu edemez. Ayrıca valimizi Washington D.C.'yi ve tarihimizin bir kısmını görmek için Kongre Müzesi'ni ziyaret etmeye davet ettik.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli