Nashville Belediye Başkanı: Erbil kardeş olduğumuz tüm şehirlerden daha özel

07-09-2023
Diyar Kurda
Nashville Belediye Başkanı John Cooper / Foto: Rûdaw
Nashville Belediye Başkanı John Cooper / Foto: Rûdaw
Etiketler John Cooper ABD Nashville Küçük Kürdistan
A+ A-

ABD'nin Tennessee eyaletinin başkenti Nashville'de çok sayıda Kürt yaşıyor. Şehir bu nedenle “Küçük Kürdistan” diye biliniyor.

Bugün yaklaşık 25 bin kadar Kürdün yaşadığı Nashville’de geçen Temmuz ayında  İl Meclisi’nde alınan kararla Erbil “kardeş şehir” ilan edildi.

Karar vesilesiyle önümüzdeki günlerde kentte özel bir etkinlik planlanıyor. Nashville merkezindeki ana köprüde dün akşam ışıklarla Kürdistan Bayrağı yansıtıldı.

Rûdaw muhabiri Diyar Kurda’ya konuşan Belediye Başkanı John Cooper, dünyanın dört bir yanından Kürtlerin gelip kenti ziyaret edebileceklerini ve bundan mutluluk duyacaklarını söyledi.

Cooper, Orta Doğu'da “kardeş şehir” oldukları ilk kentin Erbil olduğunu ve bu yüzden Erbil’in kendileri için çok özel bir yeri olduğunu vurguladı.

Rûdaw muhabirinin soruları ve Belediye Başkanı Cooper’in yanıtları şöyle:

Rûdaw: Öncelikle arkanızda Kürdistan bayrağını gördüğünüzde ne hissediyorsunuz?

John Cooper: Çok gurur duyuyorum, Nashville'le gurur duyuyorum ve pek çok Kürdün burayı evi haline getirmesi mutluluk verici. Şu an Erbil’in Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kardeş şehri olmak adına çok önemli bir an. Bu nedenle dünyanın her yerindeki Kürtlerin gelip bizi ziyaret etmelerini ve gelip ne kadar güzel bir şehre sahip olduğumuzu görmelerini istiyoruz. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nde kentimizi küçük bir Kürdistan haline getiren köprüye yansıyan bu renklere bakmak da gurur verici.

Rûdaw: Bir süre önce Kürdistan'ı ziyaret ettiniz, orada neler deneyimlediniz? Sanırım farklı yerleri de gezdiniz.

John Cooper: Farklı yerlerdi ama biliyorsunuz tarihi, insanları, sıcaklıkları ve misafirperverlikleri çok özeldir. Binlerce yıllık bir tarihten söz ediliyor ve bu tarih bile biz Amerikalılar için büyüleyici. Oysa biz yüzlerce yıldır burada bulunuyoruz. Nashville'in tarihi 250 yıl kadar ama Kürtlerin burada yaşamasından ve büyük bir toplum inşa etmiş olmasından gurur duyuyoruz. Nashville onlarla gurur duyuyor. Kültürümüz ve yemeklerimiz Kürt dostlarımız sayesinde artık çok zengin.

Rûdaw: Bir soru daha sormak istiyorum; Sanırım kardeş şehirlerinizin sayılar dokuz veya on kadar. Sizin için Erbil ile diğer kardeş şehirler arasındaki fark nedir?

John Cooper: Erbil çok daha önemli çünkü Kürt nüfusumuz daha fazla. Dünyanın her yerinde kardeş şehirlerimiz var ama o şehirlerden çok fazla insanımız yok. ABD ile Avrupa arasında veya ABD ile Uzakdoğu arasında tarihi ilişkilerimiz olabilir. Ancak Erbil, kardeş şehir olduğumuz Orta Doğu'nun ilk şehri ve Nashville'de başka hiçbir ülkeden bu kadar çok insan yaşamıyor. Dolayısıyla bizim için çok özel bir şehir ve hepsinden önemli.

Rûdaw: Kürdistan’ı ziyaret etmeyi planlıyor musunuz?

John Cooper: Evet gitmek istiyorum. Orada harika vakit geçirdik ve Amerikalıları da gerçek tarihi görmeye davet ediyorum. Orada gerçek bir tarih var ve misafirperverdirler. Bu bana Güneylileri hatırlatıyorlar, Amerika'daki Güneyliler misafirperverlikleriyle ünlüdür, Kürtler de öyle.

Rûdaw: Çok teşekkürler.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli