Irak'ın Fransa Büyükelçisi: Önümüzdeki ay Macron Irak'ı ziyaret edecek

03-11-2023
Ala Şali
Ala Şali
Etiketler Irak Fransa Neçirvan Barzani Kürdistan Bölgesi Paris Paris Tahkim Mahkemesi
A+ A-

Irak'ın Fransa Büyükelçisi Wadih Batti, Başkan Neçirvan Barzani’nin Fransa ziyaretine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Malumunuz Başkan Neçirvan Barzani sadece Irak siyasi sürecinde değil, aynı zamanda bölgesel ve uluslararası platformlarda da kilit bir politikacı. Aynı zamanda uluslararası politikada da tanınan ve güvenilen bir şahsiyettir” dedi.

Fransa ile Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin iyi ilişkilere sahip olduklarının altını çizen Wadih Batti, iyi ilişkilerin bir göstergesi olarak bu yıl içerisinde yapılan üst düzey görüşmeleri işaret etti. Wadih Battii, Cumhurbaşkanı Macron'un bu ayın sonlarında Irak'a resmi bir ziyaret gerçekleştireceğiniz duyurdu.

Erbil ve Bağdat’ın iyi ilişkileri her iki tarafı etikileyeceğini ifade eden Büyükelçi Wadih Batti, “Kürdistan Bölgesi'nin zayıflaması kaçınılmaz olarak Irak'ı da zayıflatacaktır. Özellikle IŞİD'e karşı mücadelede. 2014 yılında IŞİD'e karşı nasıl mücadele ettiğimizi gördük, dolayısıyla Kürdistan Bölgesi'nin güçlenmesinin Irak'ı güçlendireceğine, Irak'ın güçlenmesinin de Kürdistan Bölgesi'nin güçlenmesinin önünü açacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Sudani’nin Başkan Neçirvan Barzani için “Bütün Irak’ı temsil ediyor” sözlerini anımsatan Wadih Batti, “Hiç şüphe yok ki Kürdistan Bölgesi'nde elde edilen kazanımlar ve ilerlemeler, aynı zamanda Irak'ın tamamı için de ilerleme ve zafer anlamına geliyor. Kürdistan Bölgesi'ndeki önemli imar yapısı tüm Irak'ın gurur duyduğu bir deneyimdir ”dedi.

Irak'ın Fransa Büyükelçisi Wadih Batti Rûdaw muhabiri Ala Şali’nin sorularını yanıtladı:

Rûdaw: Fransa’nın başkenti Paris’te Irak Büyükelçiliği'ndeyiz, Başkan Neçirvan Barzani’nin Paris ziyaretine ilişkin Irak'ın Fransa Büyükelçisi Sayın Wadih Batti ile özel bir röportaj yapmak istiyorum. Sayın Büyükelçim, bu röportaj için teşekkür ederim.

Wadih Batti: Selamlar hoş geldiniz.

Rûdaw: Çok teşekkür ederiz, ilk sorum şu olsun; Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin Fransa ziyareti Irak-Fransa ilişkilerini nasıl etkileyecek?

Wadih Batti: Rûdaw ile ikinci kez röportaj yaptığım için çok mutluyum. Rûdaw ile yaptığımız röportajlar her zaman çok önemli olaylara denk geliyor. Daha önce Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani'nin Aralık ayında Fransa'ya resmi ziyareti sırasında Rudaw'a bir röportaj vermiştim. Bugün bir diğer önemli gelişme de, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un resmi daveti üzerine resmi bir ziyaret için Fransa'ya gelen Sayın Başkan Neçirvan Barzani'yi karşılama töreniyle yeniden sizlerin huzurundayım. Elbette biliyorsunuz Irak ve Fransa'nın çok güçlü ilişkileri var ve bunun Irak-Fransa ilişkilerinin altın çağı olduğunu söyleyebilirim. Bu ilişki dün ve bugün diplomatik çabaların sonucu değil, genel olarak Irak'ın tamamına bağlı temel bir ilişkiye özellikle de Kürdistan Bölgesi’nin Fransa ile olan benzersiz ilişkilerinden kaynaklanıyor. Sayın Cumhurbaşkanı Neçirvan Barzani'nin ziyareti, ilişkilerin güçlenmesinde, daha sağlam temellerin atılmasında ve kalkınmanın daha üst seviyeye taşınmasında elbette önemli rol oynayacaktır.

Rûdaw: Malumunuz Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani yurtdışına gittiğinde Sayın Muhammed Şiya Sudani'yi bilgilendirdiğini söylüyor, buna karşılık olarak da Sayın Sudani de Neçirvan Barzani'nin tüm Irak'ı temsil ettiğini söylüyor. Siz Kürdistan Bölgesi Başkanı ile Irak Başbakanı arasındaki bu güveni ve Erbil ile Bağdat arasındaki koordinasyonu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Wadih Batti: Bu beklenilen ve tüm Iraklıları mutlu eden doğal bir durumdur. Irak'ın üst düzey siyasi liderleri arasında koordinasyon ve işbirliğinin olması ve etkilerin fizikte olduğu gibi yapıcı bir dalgaya dönüşüyor. Yapıcı çabalar ve ortak çalışmalar Irak'ın, Kürdistan Bölgesi'nin ve diğer tüm Irak illerinin çıkarına hizmet ediyor. Kürdistan Bölgesi ile Federal Hükümet arasındaki ilişkiler sağlıklı bir zeminde ilerliyor. Özellikle bölgenin çok hassas süreçlerden geçtiği bir dönemde bu sağlıklı ortama hepimizin ihtiyacı var. Bütün zorluklara göğüs gerebilmek adında, bütün sorunlara çözüm üretebilmek için en üst düzeyde böyle bir ortamı ve koordinasyonu oluşturmamız gerekiyor.

Rûdaw: Fransa ile Irak arasındaki yapılan stratejik anlaşmanın iyi ilerlediğini bilmek istiyorum?

Wadih Batti: Başbakanın ziyaretinden bu yana geçen 10 aya bir göz atalım. Bu bize Irak ile Fransa arasındaki ilişkilerde muazzam bir iyileşmenin olduğunu gösteriyor. İki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerin düzeyine baktığınızda, başbakanın Paris'i ziyaret ederek ortak stratejik anlaşmaya imza attığını, hemen akabinde Kürdistan Bölgesi Başbakanı Sayın Mesrur Barzani'nin ziyaretini görebilirsiniz. Ardından Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Fransa'yı ziyaret etti, daha sonra Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Dr. Fuad Hüseyin ve kısa süre sonra da Adalet Bakanı geldi. Üç hafta önce Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Sayın Muhammed Halbusi Paris'i ziyaret etmişti ve bugün Kürdistan Bölgesi Başkanı Sayın Neçirvan Barzani'yi kabul ediyoruz. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu ayın sonlarında Irak'a resmi bir ziyarette bulunması planlanırken, Fransa Savunma Bakanı da Irak'ı ayrı bir ziyarette bulunacak. Bütün bu etkinlikler Irak ile Fransa arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda doğru yolda olduğumuzu kanıtlıyor.

Rûdaw: Ancak bazen Fransa Irak'taki bazı kesimlerle ilgili notları var. Bu serzenişlerle ilgili burada yani Paris’te sizinle paylaşıyorlar mı? Bu konuda bir görüşmeniz olacak mı?

Wadih Batti: Az önce üst düzeyde yapılan çok önemli ziyaretlerden bahsetmiştim. Üst düzey ve çok önemli üç liderin başbakanın, Yüksek Yargının başkanının, Temsilciler Meclisi başkanının ve ardından Kürdistan Bölgesi Başbakanının ziyareti, bu gün de Kürdistan Bölgesi Başkanının ziyareti sıcak bir ilişkinin olduğunu ve ilişkide soğukluğun olmadığının açık bir göstergesidir. Tam tersine Fransız tarafının Irak'la ilişkilerinde soğuk olduğunu düşünmüyorum. İlişkilerimiz, koordinasyonumuz ve iş birliğimiz devam ediyor. Stratejik projeleri hayata geçirmek için güzel adımlar attık. Total geçtiğimiz günlerde Irak'la anlaşma imzaladı ve faaliyetlerine başladı. Önümüzdeki hafta Tals ile anlaşma imzalayacağız. Irak'taki Fransız Kalkınma Ajansı ve diğer Fransız kurumları da Irak'ta çalışıyor. Eğitim düzeyinde koordinasyon mevcut olup, üniversiteler arasında çeşitli mutabakat ve işbirliği anlaşmaları bulunmaktadır. Hatta Irak başbakanının Paris ziyareti sırasında özellikle dürüstlük, yolsuzlukla mücadele, diplomatik eğitim ve hâkimlerin eğitimi alanlarında altı mutabakat zaptı imzaladık. Bütün bunlar ilişkilerin sadece bir alanına değil, diğer tüm alanlarına daha fazla önem vermemiz gerektiğini gösteriyor. Bu nedenle aramızda sıcak ve güçlü bir ilişkinin olduğunu vurgulamak isterim.

Rûdaw: Birkaç önemli noktaya değindiniz, ancak Fransa, Total projesinin yavaş uygulanmasından ve Musul havaalanının inşa edilmesi fırsatının bulunmamasından endişe duyuyor. İlişkilerin iyi olduğunu biliyorum, ancak bu projelerin bazıları yavaş ilerliyor! Fransızlar bu konuda ne diyor?

Wadih Batti: Total konusunda müzakereler ve tartışmalar devam ediyor. Projenin çok büyük ve stratejik olduğunu biliyorsunuz. Dört proje içeriyor ve projenin maliyeti on milyarlarca dolar, bu nedenle sürekli görüşme halindeyiz ve çeşitli teknik noktalarda fikir ayrılıkları ve çözülmesi gereken çalışmalar olabiliyor. Ayrıca anlaşma imzalandı. Musul havalimanı ve diğer projelerle ilgili olarak Fransız şirketlerinin önünde çok büyük fırsatlar var ve iki hafta önce bir konferans düzenledik, sanırım siz de buna katıldınız. Irak'ın kapısının Fransız firmalara açık olduğunu belirttik ve onları Irak pazarına girmelerini ve Irak pazarına güçlü giren diğer firmalarla rekabet edebilecek şekilde örgütlenmelerini teşvik ediyoruz.

 Rûdaw: Irak ile Fransa arasında yapılan birkaç anlaşmadan bahsettiniz, söz konusu anlaşmaların ne olduğunu bizimle paylaşabilir misiniz?

Wadih Batti: Daha önce ifade ettiğim gibi birçok projemiz var ve tüm bu fırsatlardan yararlanmak için Irak'ın kapıları Fransız şirketlerine açık. Büyükelçilik olarak özellikle ekonomik alanlarda ne kadar birlikte çalışırsak ilişkilerimizin daha da güçleneceğini her zaman vurguluyoruz.

Rûdaw: Fransa’nın desteğiyle bir sonraki Bağdat kongresi başladı. Bir sonraki kongre ne zaman yapılacak?

Wadih Batti: Üçüncü Bağdat kongresinin bu ayın sonlarında yapılması planlanıyor. Ancak bölgedeki yeni gelişmeler ve Gazze Şeridi'nde Filistin halkına karşı işlenen ağır suçlar nedeniyle kongrenin ertelenmesine karar verildi. Irak'ın üçüncü kongresinde çok özel bir şey yapmak istediğini biliyorsunuz. Kongrenin ne zaman yapıldığı önemli değil, önemli olan doğru bir anda yapılmasıdır. Kongrenin çok önemli ve etkili önerilere sahip olması için. Özellikle Iraklılar, yaklaşan kongrenin bölge ülkeleri ve dost ülkelerin çıkarlarına hizmet edecek ortak çalışma ve koordinasyona zemin oluşturması beklentisi içerisindedir.

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi'nin Fransa ile tarım anlaşması var, söz konusu anlaşmanın doğru şekilde uygulanması için Kürdistan Bölgesi’yle işbirliği içerisinde olacak mısınız?

Wadih Batti: Biliyorsunuz büyükelçiliğimiz Irak büyükelçiliğidir. Irak Büyükelçiliği ile Kürdistan Bölgesi Temsilciliği arasında da yüksek düzeyde koordinasyon söz konusu. Irak-Fransa ilişkilerini her yönüyle takip ediyoruz. Özellikle Fransa'nın merkezi hükümet ve Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkilerini. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi ile ilgili tüm konulara yakından bakıyoruz. Başta da söylediğim gibi Kürdistan Bölgesi ile Fransa arasındaki ilişkiler çok özeldir. Kürdistan Bölgesi Fransa’da özel bir konumu sahip ve biz daha fazla koordinasyon ve Kürdistan Bölgesi'nin çıkarlarına fayda sağlayan her şey için çalışıyoruz.

Rûdaw: Fransa'nın Peşmerge Bakanlığı'nın yeniden düzenlenmesi konusunda Kürdistan Bölgesi'ne destek verdiğini biliyorsunuz. Bu konuyu sizinle konuşuyorlar mı?

Wadih Batti: Fransa'nın Peşmerge güçlerini desteklenmesinde büyük bir rolü var. Bildiğiniz gibi Peşmerge güçleri Irak savunma sisteminin bir parçası ve Irak güvenlik güçlerinden biri. Fransa'nın Peşmerge güçlerine verdiği destek, Irak ile Fransa arasındaki derin güvenlik ve savunma ilişkisinin bir parçası.

Rûdaw: Irak'ın yurtdışındaki temsilcisi olarak Kürdistan Bölgesi'nin ilerlemesi sizin için ne kadar güç kaynağı, bunula gurur duyuyor musunuz?

Wadih Batti: Hiç şüphe yok ki Kürdistan Bölgesi'nde elde edilen kazanımlar ve ilerlemeler, aynı zamanda Irak'ın tamamı için de ilerleme ve zafer anlamına geliyor. Kürdistan Bölgesi'ndeki önemli imar yapısı tüm Irak'ın gurur duyduğu bir deneyimdir. Kürdistan Bölgesi'ndeki bu eşsiz refah deneyiminden gurur duymamız gerektiğine inanıyorum. Kürdistan Bölgesi geliştikçe aynı başarılı deneyimi yaşayacak diğer Irak illerini de etkileyecektir. Nitekim Kürdistan Bölgesi pazarı Irak pazarının bir parçasıdır. Bu durumu teşvik etmek ve refahı yaymak için çalışmalar kesinlikle devam ediyor. Deneyimler Kürdistan Bölgesi'nin gücünün Irak'ın gücüne olumlu etki yapacağını göstermiştir. Tam tersi doğrudur, Kürdistan Bölgesi'nin zayıflaması kaçınılmaz olarak Irak'ı da zayıflatacaktır. Özellikle IŞİD'e karşı mücadelede. 2014 yılında IŞİD'e karşı nasıl mücadele ettiğimizi gördük, dolayısıyla Kürdistan Bölgesi'nin güçlenmesinin Irak'ı güçlendireceğine, Irak'ın güçlenmesinin de Kürdistan Bölgesi'nin güçlenmesinin önünü açacağına inanıyorum.

Rûdaw: Başkan Neçirvan Barzani ile Cumhurbaşkanı Macron arasındaki görüşmelerin ana konusu ne olacak? Tüm toplantılarda Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın yanında olacak mısınız?

Wadih Batti: Malumunuz Başkan Neçirvan Barzani'nin sadece Irak siyasi sürecinde değil, aynı zamanda bölgesel ve uluslararası platformlarda da kilit bir politikacı olduğunu biliyorsunuz. Aynı zamanda uluslararası politikada da tanınan ve güvenilen bir şahsiyet. Başkan Macron'la görüşmesinin kesinlikle çok önemli olacağını düşünüyorum, çünkü bu kadar önemli isimlerin ve politikacıların başkanlarla buluşması siyasi duruma da etki edecektir.  

Rûdaw: Irak'ın Fransa Büyükelçisi Sayın Wadih Batti, bu röportajda bizimle birlikte olduğunuz için çok teşekkür ediyor, iyi günler diliyorum. İyi şanlar.

Wadih Batti: Ben de Rudaw'a çok teşekkür ederim. Çok daha büyüyerek özgün, daha iyi ve daha başarılı işlere imza atmanızı umuyoruz. Ayrıca Cumhurbaşkanı Neçirvan Barzani'nin Fransa ziyaretine ilişkin özel yayınınızda da başarılar diliyorum. Ziyaretin özelde Fransa-Kürdistan ilişkilerine, genelde ise Fransa-Irak ilişkilerine çok önemli ve olumlu etki yapacağına eminim.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli