Başkan Neçirvan Barzani ile Macron'un danışmanları Erbil-Paris ilişkilerini görüştü

18-02-2024
Etiketler Neçirvan Barzani Kürdistan Bölgesi Almanya Münih Güvenlik Konferansı Fransa Emmanuel Bonne Anne-Claire Legendre
A+ A-

Münih (Rûdaw) - Başkan Neçirvan Barzani, Münih Güvenlik Konferansı kapsamında Fransa Cumhurbaşkanlığı danışmanları Emmanuel Bonne ve Anne-Claire Legendre ile Fransa’nın Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri ve bölgedeki durumu görüştü.

Almanya'da düzenlenen 60. Münih Güvenlik Konferansı’na katılan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin diplomatik temasları sürüyor.

Barzani bu kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un diplomasiden sorumlu danışmanları Emmanuel Bonne ve Anne-Claire Legendre ile bir araya geldi.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre görüşmede Fransa’nın Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinin yanı sıra Irak ve bölgedeki durum ele alındı.

Görüşmede, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki güvenlik ve siyasi gelişmeler ile Ortadoğu'daki huzursuzluğun bölgeye etkisi ve sonuçları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

İki taraf da barış ve istikrarın korunmasının ve bölgede daha fazla karışıklığın önlenmesinin önemi üzerine dikkat çekti.

Görüşmede ayrıca Erbil-Bağdat ilişkiler ve IŞİD tehdidi de masaya yatırıldı.

Neçirvan Barzani’nin temasları

Başkan Neçirvan Barzani’nin başkanlığında bir heyet 60. Münih Güvenlik Konferansı’na katılmak üzere Almanya’da bulunuyor.

Barzani, bugün ilk olarak Mike Turner liderliğindeki ABD Kongresi heyeti ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Celeste Wallander ile görüştü. Barzani ardından Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile bir araya geldi.

Barzani konferansın ilk gününde Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani başta olmak üzere Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman bin Cassim El Sani, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, Senatör Don Sull başkanlığındaki ABD Senatosu heyeti, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Almanya Savunma Bakanlığı Parlamenter Müsteşarı Siemtje Möller ve Almanya Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Lindner ile bir araya geldi.

Neçirvan Barzani dün de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuveyt Dışişleri Bakanı Abdullah Ali Al-Yahya, Ürdün Kralı II. Abdullah bin Hüseyin, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Almanya Parlamentosu milletvekilleri, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ve Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu'nun (UNAMI) Bağımsız Stratejik İnceleme Ekibi Başkanı Volker Perthes, Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ve  Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüştü.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli