Kürt Amazon Kadını ‘Xewna Berevajî’yi müzikseverlerle buluşturuyor

23-04-2020
Rûdaw
Xewna Berevaji şarkısı tanıtımı
Xewna Berevaji şarkısı tanıtımı
Etiketler Kürt Amazon Kadını Semyani Perizade Xewna Berevajî
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - “Kürt Amazon Kadını” olarak bilinen Semyanî Perîzade, müzikseverleri ikinci single “Xewna Berevajî” (Karşıt/Ters Yüz Rüya) ile buluşturuyor.

Semyanî Perîzade'nin "Xewna Berevajî" (Karşıt/Ters Yüz Rüya) adlı yeni single çalışması 30 Nisan 2020 tarihinde tüm dijital müzik platformlarında yerini alacak.

Semyanî Perîzade, söz, kompozisyon ve vokal bestesi kendisine, altyapısı El Japo’na ait olan ve düzenlemesini Harun Elki'nin üstlendiği son şarkısı “Xewna Berevajî"yi müzik severlerin beğenisine sunuyor.

Kürt müziğinin dönemin ruhunu yansıtan modern kadın temsilcilerinden olmayı hedeflediğini belirten ve farklı imajı ile dikkat çeken Semyanî Perîzade, “Gönlümde yatan Kürtçe şarkılar yapmaktı. Xewna Berevajî adlı yeni single ile buna ilk adımı atmış oldum” dedi

İlk düet single şarkısı ve klibi "I Am Fire" ile adından sözettiren Perîzade, Xewna Berevajî'de söz, kompozisyon ve vokal besteciliği kimliği ile de öne çıkıyor.

Şarkının ruhunu, metaforik kapak tasarımına da yansıttıklarının altını çizen Semyani Perîzade, “Ruhu olan, tematik bir iş bu. Haliyle ruhu olan bir çalışma olmalıydı. Bu nedenle sevgilim Zeynep ile birlikte tasarladık. Onun gözünden bakınca ‘işte bu!’ dediğimiz bir tasarım çıktı. Aslında kapak da şarkıyı olabildiğince ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

Perîzade ayrıca, evrensel müziğe giden yolun, seçkin, teknik kurallardan bağımsız duygularla bağ kurmaktan geçtiğinin altını çizdi.

"Türler arasındaki çizgilerin neredeyse silikleştiği bir dönemde kimin neyi beğeneceği elbette belli olmaz" diyen Perîzade, Xewna Berevajî’de dijital müziği tercih etti.

R&B, Hip-Hop/Rap ve kısmen arabesk esintiler de barındıran şarkının alt yapısı yurtdışında hazırlandı.

Perîzade; “Onlarca altyapı üzerinde çalıştık ve yakalamak istediğim ruha ve duyguya en uygun olanını bulunca hiç tereddüt etmeden yola koyulduk. Çok ümitliyim bu işten, bu tınıların dokunacağı çok fazla Kürt Amazon kadını var” diye konuştu.

Aranjesini Harun Elki'nin üstlendiği Xewna Berevajî‘nin stüdyo kayıtları ve mix mastering çalışmasını da Harun Elkî  üstlendi. Aranjörü Harun Elkî ve şan hocası Carmen Yeşiltepe için “mentörlerim” ifadesini kullanan Perizade, sözlerine şunları ekledi:

“İyi ve aynı ruhu yakalayan ekiple başarabilirsiniz. Bu şarkının, bu ekip sayesinde çok sevileceğini düşünüyorum. Uzun soluklu bir koşunun ilk adımları olduğunu biliyorum. Ama ruh yorulmaz, yorulan bedendir. Acı çekiyorsak acımız da bizi taşıyor.

Şiir yazarken de içinizde hep bir melodi döner. Fakat sözün ve müziğin buluşma deneyimi şiirden çok farklıymış. Vokal yazmak sözünüze sesinizi de katan bir yolculuk. Ve insan en çok kendi sesine yabancıdır...Bu içerdeki yabancıyla buluşup duygularını sağaltmak ve bu yolla başkalarının da benzer duygularını yakalayıp sağaltma fikri bunu tekrar etme arzusu uyandırıyor.”

Semyanî Perîzade kimdir

Semyanî Perîzade 1981 yılında 11 çocuklu Kürt bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Kendi deyişiyle “Bakur doğumluyum” diyen Semyani Perizade, 1992-93 yıllarında ailesinin bulundukları bölgeden zorunlu göç nedeniyle Mersin’e yerleşti. Dönemin koşulları ve ailenin göç ile imtihanının sonucu olarak eğitimini sürdüremeyen Perizade, liseyi dışardan tamamladı.

Mersin’de bir süre Merhaba Sanat Tiyatro Topluluğu’nda oyunculuk yaptı. Mersin, Opera ve Bale kurucularından ve baş rejisörü Yaşar Eskin’den oyunculuk eğitimi aldı. Kendini bir üst seviyeye taşıyabilme hayali ile 2009 yılında İstanbul’a taşınarak Semiha Berksoy Opera Vakfı’nda Zeliha Berksoy'dan oyunculuk eğitimi almasının yanı sıra şan eğitimini Carmen Yeşiltepe’den aldı. Oyunculuk eğitimini başarıyla tamamlayan Perîzade, şan eğitimine uzun bir süre ara verdikten sonra  tekrar Carmen Yeşiltepe ile şan eğitimine devam etmeye başladı.

Yoga eğitmeni olan Perizade, Yaratıcı Drama Liderliği eğitimi de aldı.

Çeşitli TV projeleri üretti. Kimisinin proje yaratıcısı, editörü, sunucusu, koordinatörlüğünü veya yapımcılığını üstlendi.

Volkan Uludağ’ın yönettiği, Dramaturgluğunu ve Sanat Yönetmenliğini Perizade’nin üstlendiği “Peşk” adlı kısa filmde başrolde oynadı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli