Dersim (Rûdaw) – Yaklaşık 4 yıl önce Dersim'e yerleşen ev dekorasyonu uzmanı Sinan Sağol, yaptığı minyatür dağ keçisi ve Dersim figürleriyle kentin tanıtılmasına katkı sunuyor.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Peyzaj ve Süs Bitkileri Bölümü mezunu olan 43 yaşındaki Sinan Sağol, çocukluk yıllarından itibaren resim yapmaya ilgi duydu.
Yaklaşık 4 yıl önce Dersim'e yerleşen Sağol, kendisine bir de sanat atölyesi açtı. Sağol, atölyesinde ebru sanatı, ağaç işçiliği, biblo, minyatür, magnet ve mozaik yapımı gibi çalışmalar yapıyor.
Çocukluğundan bu yana sanata ilgisinin olduğunu ifade eden Sinan Sağol, "Balıkesir üniversitesi ve Celal Bayar Üniversitesinde okudum, okuduğum branşlar sanat ile alakalı değildi. Sanata olana merakım kendimi bilelim var. Çocukluğum bu yana bulduğum nesneleri, taşları ve objeleri şekillendirirdim. Ağaçtan şekiller yapardım, taşın şeklinde sahneler oluştururdum. Tabi zamanla resimde de kendimi ilerletmeye başardım. Bunu daha ileriye taşımak için bu atölyeyi kurdum, bu sayede birçok çalışmaya, resim, heykel, yağlı boya, ebru, çini ve birçok sanat dalını burada icra etmeye başladık" dedi.
Sağol, aynı zamanda Dersim'in önemli isimlerinden olan Seyit Rıza ve Dersim katliamını anlatan resimleri tuvaline ve minyatürlere yansıtıyor.
Yöre sakinlerince kutsal sayılan ve avlanması yasak olan dağ keçileri minyatürle canlandırarak bu hayvanlar başta olmak üzere doğa sevgisi ve yaban hayatına dikkati çekmek isteyen Sağol, eserlerinin yapım aşamasında ilk olarak macun, mermer tozu, polyester ve çamurdan harç hazırlıyor.
İnsanların doğa hassasiyetini ön plana çıkardığını belirten Sağol, "Bizim asıl amacımız evrensel çalışmalar yapmak ama başlangıç olarak buranın kültürü ile başlayıp yol alma, buranın doğası en güzel şey budur. Dersim insanı da elinden geldiği kadar yaban hayatını korumaya çalışıyor. Bende insanların evine koyabileceği, hediye verebileceği anımsayabileceği bu hayvanları karşısında görebileceği resim ve biblolar yapmaya çalışıyorum" diye konuştu.
Bu işi özellikle kadınlara öğretmek istediğini dile getiren Sağol, "Sipariş üzeri yapmaya çalışıyorum. Ben kompozisyon kuruyorum bu şekilde işe başlıyorum, imkanı olmayanlara da alt sınıfta objeler yapmaya çalışıyorum. Yani her kesimin alabileceği ve memnun olmasını istiyorum. Bu işi yapmak isteyip mesleğe çevirmek isteyen işi gücü olmayan kadınlarımız var. Eli yatkın ve ince iş olduğu için kadınlara daha çok hitap eden bir iş, onlara ön ayak olmaya çalışıyorum. Elimden geldiğince yapabilecekleri şekilde magnetler ve bibloları öğretmeye çalışıyorum. Bu başlangıç oldu mu ilerde sektöre dönüşebilir" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın