Nusret’e ilham olan tat; Cağ Kebabı

02-12-2021
Şevket Herki
Erzurum Cağ kebabı
Erzurum Cağ kebabı
Etiketler Cağ Kebabı Erzurum Mutfak Kültür
A+ A-

Erzurum (Rûdaw) – Erzurum’un yerel lezzetlerinden biri olan Cağ kebabı, oğlak veya kuzu etinden yapılıyor. Erzurumlular adı “bico” olarak da bilinen bu güzel yemeği daha çok tanıtmak için uğraş veriyor.

Geleneksel olarak Erzurumda yapılan cağ kebabı, önceden baharatlarla terbiye edilmiş oğlak ve kuzu etinin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanıyor.

Rûdaw’a konuşan kebap ustası Murat Serhedi, “Erzurumda bu kebabı ilk defa Kemal Koca adında bir usta yapmış. Çağ, kuzu etiyle hazırlanıyor. Bu kebabın tadı her tarafta biliniyor” dedi.

Cağ veya diğer adıyla bico, Erzurumda yassı şişlere verilen bir adı. Bu şişler kullanılarak servis yapıldığından adı Cağ olarak biliniyor. Kebabın bir diğer özelliği ise odun ateşinde kaynatılmasıdır.

Cağ kebabaı ustası Fuat Usta da, “Et kuzu olması lazım, baharatı özel olması lazım. Karabiber ve soğan, başka bir şeyi yok. Yaktığımız odun meşe odunu olacak ve eti yaparken severek bütün sinirlerini ayırmanız gerekiyor. En büyük farkı bu” diye belirtti.

Kebap için hazırlanan parça etler, soğan, reyhan, tuz ve karabiber gibi baharatlar ile birlikte iyice yoğrulur. Daha lezzetli olması istenirse hazırlanan et 24 saat serin ortamda veya buzdolabında dinlendirilir.

Et yatık biçimde odun ateşinin kızgın közüne 10–15 cm yüksekte pişirilir ve döner bıçağı ile birer porsiyon kesilip cağ/bico üzerinde ızgaraya konulur. Burada biraz daha pişirilir.

Kebap ustası Nedim Dağdeviren de, “Erzurum kebabının diğer kebaplardan en büyük farkı kuzu etinden yapılıyor olmasıdır. İçerisinde organik malzemelerinin dışında başka hiç bir katkı maddesi yok. Sığır kebabından cağ kebabı olmaz” dedi.

Erzurum yöresinde eskiden sadece özel günlerde özel misafirler için yapılan cağ kebabı bugün artık büyük bir pazarda yapılıp satılıyor. Çağ kebabı artık büyük restoranların da menüsünde yer alıyor.

Ev hanımı Saliha Güleryüz, “Her şeyleri doğal. Kekik, otlar, peynirler, hepsi… Erzurum cağ kebabı böyledir. Diğer kebaplar sabun gibidir. Ama biz geldiğimizde cağ kebabı yiyoruz ve keyif alıyoruz” dedi.

Cağ kebabı 22 Şubat 2010’da ilgili kurumlar tarafından Erzurum adına tescillendi.

Ankara’da Erzurum Cağ Kebabı Festivali 25-28 Kasım 2021 tarihleri arasında Altınpark fuar alanında gerçekleştirildi.

Kendisi de Erzurumlu olan ünlü girişimci Nusret Gökçe’nin bu tattan ilham alarak işlerini geliştirdiği bir söylenti şeklinde yayılmış.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli