Ünlü soprano Pervin Chakar: Kürt sanatçı olarak sahne bulmakta zorlanıyorum

06-10-2024
Serpil Güneş
Ekran alıntısı
Ekran alıntısı
Etiketler Pervin Chakar Hülya Avşar Kürt soprano
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Ünlü Kürt soprano Pervin Chakar, Hülya Avşar’ın programına konuk olarak, sanat hayatında yaşadığı zorlukları samimi bir şekilde paylaştı.  Chakar, Türkiye’de konser vermek için salon bulamadığını ve tüm konserlerini kendi imkânıyla organize ettiğini kaydetti.

Chakar, özellikle Kürt kimliği nedeniyle salon bulma konusunda yaşadığı güçlükleri vurgulayarak, “Kürt sanatçı olarak sahne bulmak benim için gerçekten zor. Bu, sadece müzik kariyerim değil, kültürel kimliğim için de büyük bir engel” dedi.

"Özgür Özel’in sözleri benim için çok anlamlı"

Sanat dünyasındaki bu zorlukların kendisini nasıl etkilediğine dair içten bir şekilde konuşan Chakar, “Engellerle dolu bir yolculuk. Ama bu zorluklar beni daha da güçlü kıldı ve müziğimin evrenselliğine inanmama sebep oldu,” şeklinde ifade etti.

Hülya Avşar’ın “Özgür Özel’in sizinle ilgili yaptığı açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Chakar, “Özgür Özel’in sözleri benim için çok anlamlı. Bu tür destekler, sadece benim değil, tüm Kürt sanatçılarının önünü açmak adına büyük önem taşıyor,” yanıtını verdi.

Hülya Avşar ise, Pervin Chakar’ın hikayesini dinlerken duygulandığını belirterek, “Sanat, her kültürü bir araya getiren evrensel bir dildir. Pervin gibi sanatçılar, bu dili en iyi şekilde kullanıyor” dedi.

Pervin Chakar Kürtçe konserleri için sponsor bulamadığını ve kendisinin birçok organizasyonu yaptığını söyledi.

"Kendi müziğimi ben onlara götürüyorum"

Chakar “ Kürt dengbejler olur ya. Onlar böyle şehir şehir, köy köy, mahalle mahalle gezerlerdi. Kendi müziklerini anlatmaya giderlerdi. Bazen de işte mirler olurdu. Onların divanlarında işte eserlerini seslendirirlerdi. Hikayeler anlatırlardı özellikle. Kendi müziğimi ben onlara götürüyorum. Yani onlar müzik dinlemeye gelmiyorlar aslında. Benim yaptığım şey bu” dedi.

Hülya Avşar: Kürtçe şarkı seslendireceğim

“İkincisi de Kürtçe tekrar söylemek ister misiniz?” sorusuna Hülya Avşar “Kesinlikle şimdi Civan Haco ile tekrar konuşuyoruz. Hatta Dostum Dostum şarkısının Kürtçesini yapalım dedik” şeklinde yanıt verdi.

Bir Hülya Avşar Sohbeti programına konuk olan Kürt sopranı Pervin Chakar bir sanatçı olarak Türkiye’de yaşadığı zorluklara ilişkin ve Özgür Özel’in konserine katılarak sahnede elini öpmesini değerlendirdiği kısım şöyle:

Hülya Avşar: Yani Kürt genelinde özellikle dışlanan kısım var, kabullenilen kısımlar var. Çünkü Kürt'ün o su da var, bu su da var, her şekilde. Sana nasıl bakıyorlar mesela?

Pervin Chakar: Yani ben hani kötü bir şeyle karşılaşmadım bugüne kadar. Hep takdir ettiler beni. Bulunmuş, yapmış olduğum sanatı anlatmaya çalıştığım için daha çok saygı duyuyorlar. Onun dışında işte Kürt müziğini duydukları zaman biz konuşulanı yani söyleneni anlamıyoruz ama melodi gerçekten çok üzüntülü. Hüzünlü. Niye böyle derler? Bunu sorarlar. Hatta ağlayanlar oluyor genelde çıkanlar. Hani konseri dinlelerken ağlarlar. Ve giderler.  E tabii bu güzel bir şey yani çünkü bir insanın kendi sanatına, kimliğine, kültürüne sahip çıkması çok önemli bir şey, çok değerli bir şey diye görüyorum. Çünkü yurt dışında da birçok insan Güney Afrikalı kendi konserinde hem İngilizce hem Zulu hem de operayalar söylüyor. Neden ben de bunu yapmayayım ki dedim. Neden yani? Kesin.

Çoğu kez hani Kürtçe söylüyorum fakat Türkiye'de olduğum zamanlarda Ermenice, Süryanice ve Türkçe de hani birkaç tane olmak üzere en azından konserime koymaya çalışıyorum. Çok güzel bir şey yapıyorsun bence. Türkiye'de de Kürtçe şarkı söyleyen, üstelik de televizyonda Kürt kanalları bunlar var iken

Hülya Avşar: Çok güzel bir şey yapıyorsun. Türkiye’de de Kürtçe şarkı söyleyen  Kürt kanalları var iken senin gibi birisinin kıymetinin bilinmemesine ben çok şaşırıyorum. Bu neden acaba? Yani sana karşı yapılmış bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Pervin Chakar: Onu bilemiyorum.

Hülya Avşar: Yani sen öyle bir şey hissettin mi? Bilemedim. Hissettiysen söyle.

Pervin Chakar: Bence bütün Kürt sanatçılar aynı zorluğu çekiyordur diye düşünüyorum sadece ben değil. Fakat işte bu zorluklarla nasıl mücadele edilmesi gerektiği aslında en büyük konu yani bu. Sonuca varmak lazım deriz ya biz hani sonuç yani iyiyse çözümünü bulmak da yani sadece biz bulamayız bu çözümü.

Hülya Avşar: Şu an Kürtçe şarkılar sahnede de söyleniyor, televizyonda da söyleniyor. Ne açıdan zorluk çekiyorlar diyorsun? Yani yeni yeni aslında bunlar oluyor.

Pervin Chakar: Yani bir sahne bulmakta mesela. Sahne bulmakta zorluk çekiyoruz Gönül isterdi ki işte ben bir opera sanatçısıyım ama akustiği olan sahnelerde hani söyleyebileyim.

Hülya Avşar: Şimdi bu hafta Başakşehir'de mi?

Pervin Chakar: Evet Başakşehir'de Moy sahnede bir etkinlik olacak. 700 kişilik bir salon evet.

Hülya Avşar: 700 kişilik bir salona büyük gelmez misin sen?

Pervin Chakar: Ya şöyle, normalde bir opera sanatçısı salon müziği yapar. Hani 200 kişilik, 100 kişilik, 150. Yani konser ve resital yaptıkları zaman böyledir. Ama tiyatro düzenine baktığınız zaman 500 kişilik ya da 1000 kişilik salonlar da var tabii ki. Fakat bir salon müziği yaptığınız zaman, Sadece opera aryalarından ya da İtalyanca şarkılar söylediğiniz zaman işte Kürtçe ile beraber mikrofon kullanmak zorunda kalıyorsunuz akustiği olmayan yerlerde olduğunuz için. Gönül isterdi ki ben mikrofonsuz çıkıp söyleyeyim. Akustik olsun, izleyicilerin daha iyi bir şekilde dinleyebileceği.

Hülya Avşar: Buradaki konserde mikrofon mu kullanacaksın?

Pervin Chakar: Evet, ne yazık ki öyle. Bütün konserler öyle.

Hülya Avşar: Acaba o salon mu uygun değil? Daha uygun salonlar tabii ki var

Pervin Chakar: Belki de.

Hülya Avşar: Daha uygun bir salon mu bulmak lazım?. Var. Neden onlar da olmuyor?

Pervin Chakar: Bilmiyorum. Başvurularımı yaptım ama gerekli şeyleri alamadım, olumlu cevapları alamadım. Ne yazık ki.

Hülya Avşar: Şu an ne diyeceğimi bilemiyorum. Şaka gibi geliyor bana bu böyle bir şey.

Pervin Chakar:Bazen gerçeklerle yüzleşmek gerekiyor. En büyük korku bu zaten Türkiye'de. Mesela? Yüzleşmek lazım. Bu ülkede sadece Türkler yaşamıyor, Kürtler de var, Kürt sanatçılar da var. Onlara da bir alan yaratılması gerekiyor. Bunun bir şekilde bilinmesi ve bunun için de çaba gösterilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Fakat belli bir kitle de maalesef buna engel oluyor.

Halbuki biz yani bir Kürt sanatçı ne düşünebilir ki Hülya Hanım? Yani güzellikten, dostluktan, barıştan, özgürlükten, arkadaşlıktan bahseden bizler ne olabiliriz yani?

Hülya Avşar: Özgür Özel elini öptüğü zaman ne hissettin?

Pervin Chakar: Siyasi bir sürü mesaj vardı. Ama bunun hep güzel, bunların güzel mesajları olduğunu düşünüyorum ben. Ya şöyle, bu konser zaten önceden hani ayarlanmış bir konserdi Süreyya Opera evinde. Beklediğim bir konserdi. Ondan önce İzmir'de işte Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapmıştım. Ondan önce de Ankara, Ankara İzmir'de. İzmir ve İstanbul. En son durak İstanbul'du. Yani çok beklediğim bir konserdi. Çünkü operaryaları söyleyeceğim ilk defa. Hani ilk defa derken daha önce de çıkmıştım. Fakat böyle içim içimi yiyor. Mutlaka orada iki tane de Kürtçe şarkı söylemeliyim dedim. Onu hissediyorum. Yani içimde mutlaka bir şeyler yapmalıyım. Çünkü birçok insan şey, biz programı gördük. Sadece opera aryaları var hani Kürtçe eserler yok mu diye söyleniyorlardı, soruyorlardı da. Neyse bir sürpriz yaparım dedim herhalde. O gün işte kendileri geldi konser sonrasında beni tebrik etmek için sahneye çıktı. Tabi beklemediğim bir şeydi çünkü normalde konserlerden sonra hani genelde kulise gelinir, tebrik edilir ve gidilir. Hani böyle bir durumun yaşanması da benim hoşuma gitti bir yandan da. Olumlu gördüm. Hani olumsuz bir şey görmedim. Hani Türkiye'de olabilecek bir şey bu. Ama onun da bir yolu, bir yöntemi vardır. Her ülkenin kendine göre bir tebrik etme yöntemi vardır. Geldi, çok duygulandığını söyledi Kürtçe şarkıdan sonra hatta.

Performansımın çok iyi olduğunu ve tebrik etmek istediğini hatta gözlerini de yaşardığını gördüm. Ve bu beni çok etkiledi. Çünkü ilk defa bir Kürt sanatçı bir partinin genel başkanı tarafından takdir ediliyor. Ve ben gerçekten çok etkilendim bu durumdan. Hatta birçok insan da yazdı.

..

Pervin Chakar: Sizin de böyle Doruk anını yaşadığınız sanat alanında, sanatta özellikle hangi andı? Mesela ah işte bu falan dediğiniz bir. İkincisi de Kürtçe tekrar söylemek ister misiniz?

Hülya Avşar: Kesinlikle şimdi Civan Haco ile tekrar konuşuyoruz. Hatta Dostum Dostum şarkısının Kürtçesini yapalım dedik.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

11. Duhok Uluslararası Film Festivali'nde 107 film yer alacak

Bu yıl 11’incisi düzenlenecek olan Duhok Uluslararası Film Festivali'nde 107 film, kısa film ve uluslararası kısa film kategorilerinde yer alacak. Festivalin en prestijli ödülü ise “Altın Yaprak” ödülü.