Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’dan ‘Erzurum’ uyarısı

02-08-2023
Etiketler Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Deprem Erzurum
A+ A-

Haber Merkezi - Dün Erzurum'da merkez üssü Narman ilçesi olan 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ondan önce Konya'da 5.0, İzmir'de ise 3.9 büyüklüğünde depremler yaşandı.

Bir günde 3 depremin art arda meydana gelmesi dikkat çekici olurken konuyu değerlendiren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremlerin birbiriyle ilgisi olmadığını ancak Erzurum Narman'da deprem beklediğini vurguladı.

Prof. Dr. Ercan, Erzurum’da beklediği depremin şiddetinin 6’nın üzerinde olacağını kaydetti.

DHA’ya konuşan Prof. Dr. Ercan, depremlerin aynı gün yaşanmasının tesadüf olduğunu belirterek Erzurum'daki sarsıntının devamının gelebileceği uyarısında bulundu.

“Konya'daki deprem öncü deprem değil”

Prof. Dr. Ercan, "İzmir'deki 3.9 her zaman, her yerde, her kırıkta olabilecek önemsiz depremlerden biri. 4'ten daha büyüklere 'deprem', 3.9'a 'depremcik' deriz. Bununla ilgili herhangi bir uyarı söz konusu değildir. Oradan geçen kırık zaten diri. Diri kırığın çok büyük bir deprem üretme olasılığı yok. Konya'daki deprem yine etkin bir kırıkta oluştu. Ancak o bölgede bu kırığın daha büyük bir deprem üretme olasılığı yok. Bu bir öncü deprem değil. Bu bölgede depremin yıkıcı olabilmesi için 6.4'ten daha büyük bir sarsıntı olması gerekir. Kaldı ki; bu kırık 6.4'lük bir deprem üretmez. Dün 3 ilde olması rastlantı. Her zaman olabilecek, 'depremcik' ve 'küçük deprem' diye andığımız sarsıntılardır. Her zaman her yerde olabilir. Sadece Erzurum'un üzerinde duruyorum" dedi.

“Narman hattı bana göre depremini bekliyor”

Erzurum'daki olası depreme ilişkin de değerlendirme yapan Prof. Dr. Ercan, "Erzurum Narman hattı bana göre depremini bekliyor. Bu deprem, Erzurum'da Doğu Anadolu kırığının Kafkasya kolu üzerinde olmuştur. Bu kırık üzerinde geçmişte 7 ve 7'den büyük depremler meydana geldi. Narman'daki deprem burada bir gerginlik birikiminin olduğunu göstermiştir. Erzurum-Kars kesiminin de devamı olan Çıldır Gölü-Ermenistan hattında bir deprem beklentisi içindeyim. Orada 6'dan daha büyük bir deprem olursa benim için şaşırtıcı olmaz. Diğer iki bölge için aynı uyarıyı yapmayacağım" diye konuştu.

“Adana için daha büyük bir deprem beklentisi içinde değilim”

Maraş depremlerinden sonra etkilenen bölgede artçıların 4-5 yıl daha süreceğini belirten de Prof. Dr. Ercan şöyle devam etti:

"6 Şubat'taki depremin ardından yaşanan artçılar gayet olağan. Daha büyük bir deprem olasılığı söz konusu değildir. Adana'daki Kozan ve Göksun için uyarı yapmıştım. O deprem 5.5 büyüklüğünde meydana geldi. O bölgede daha büyük bir deprem beklentisi içinde değilim. O kırığın da Adana'ya doğru devam etmesini beklemiyorum. Savrun kırığı dinginliğe erişmiştir.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli