Ayhan Kızıltan: Mersin ile Erbil arasında çok büyük bir ticari bağlantı var

30-06-2019
Rûdaw
Etiketler Mersin Erbil Kürdistan Türkiye Ticaret Ayhan Kızıltan
A+ A-
Erbil (Rûdaw) - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin ve Erbil’in stratejik olarak çok önemli bir konumda bulunduğunu söyledi.

Türkiye Irak Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TISİAD) tarafından başkent Erbil’de Kürdistan Bölgesi - Türkiye Ticaret ve Yatırım Zirvesi düzenleniyor.

Rûdaw TV haber bültenine katılan Ayhan Kızıltan, “Mersin ve Erbil’in stratejik olarak çok önemli bir konumda. Batı dan gelen malların Orta Doğu’ya yayılmasında Mersin Limanı’nın önemli bir yeri var” dedi.

Kızıltan, Erbil’de düzenlenen konferansın çok önemli olduğunu belirtti.

“Kürdistan ve Irak halkına selamlarımı saygılarımı iletiyorum” diyen Kızıltan, “Kürdistan ve Irak’a ilk sefer geldim. Erbil çok güzel bir şehir. Yolları çok geniş ve trafik akışı çok hızlı” ifadelerini kullandı.

Erbil ile Mersin arasında çok büyük bir ticari bağlantı olduğunu vurgulayan Kızıltan, sözlerine şunları ekledi:

“Tabi ticari bağlantı istenilen düzeyde değil. Konferansın birbirimizi daha iyi tanıma fırsatı verdiğini umuyorum. Mersin ve Erbil’in karşılıklı sorunlarının bir arada tartışıldığı ve çözüm önerilerinin talep edildiği bir toplantı oldu. Konferans iki şehir ve dolayısıyla iki ülke arasındaki ticareti geliştirecektir. 

Gümrüklerdeki sorunlar, yüksek vergi ve bazı ürünlere çok vergi konulması konuları her iki taraf tarafından da gündeme getirildi. Kürdistan’daki ithalatçılar Türkiye’den gelen bazı ürünlere yüksek vergiler konulduğunu dile getirdi. Aynı şikayeti Türkiye Mersin’den gelen ithalatçılarımız da dile getirdi. Gümrük kapılarındaki aşırı sıkışıklık ve tırların çok sıra beklemesinden bahsedildi.”

Türkiye tarafında sorunların çözümü için gerekli girişimlerde bulunacaklarını kaydeden Kızıltan, “Kürdistan’daki dostlarımız bu çözümleri gördüğü taktirde buradaki sorunların da süratle çözüleceğine inanıyorum” diye konuştu.

Başkan Kızıltan, Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ticaret hacmine ilişkin, şunları ifade etti:

“Cumhurbaşkanımızın toplam ticaret hacmi öngörüsü 20-25 milyar dolar. Hedefi yakalayacağımızı düşünüyorum.

Mersin’den Kürdistan Bölgesi’ne her türlü gıda, mobilya ve inşaat malzemeleri önemli miktarda gelmektedir. Kürdistan’da üretimi çeşitlendirmemiz gerekir. Kürdistan tarafı satacak çok malı olmadığı için zayıf kalacaktır. Türkiye’nin deneyimleriyle yeni üretim sahaları açılırsa üretim artacaktır. Bu da ihracatını arttıracaktır.”

Kızıltan, Türkiyeli yatırımcıların Kürdistan’da yatırım yapabilmesi için teşvik desteği olması gerektiğini belirtti.

Kızıltan, “Yatırımcılarımız Kürdistan’a geldiğinde teşvik desteği olmalı. Yatırımlarda en önemli sorun arazidir. Arazi temini ve para transferlerinde kolaylıklar sağlanırsa yatırımlar artar. Yatırımcılarımız Kürdistan’da yatırım yaptığında sadece Kürdistan’a hizmet etmeyecek. Buradan Orta Doğu’nun, Afrika’nın çeşitli bölgelerine ürün ihraç etme imkanı da bulacaktır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli