Kürdistan Bölgesi'nde 6 ayda 49 kişi cinayete kurban gitti

24-06-2023
Etiketler Kürdistan Bölgesi Cinayet Erbil Süleymaniye Xwanas Wirya
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesinde önceki gün bir silahlı saldırıda öldürülen Xwanas Wirya, isimli gencin katili yakalandı. Yaşanan son olayla birlikte 2023’ün ilk yarısında cinayete kurban gidenlerin sayısı 49’u buldu.

Geçtiğimiz perşembe günü Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesinde gündüz vakti sahibi olduğu giysi mağazasının önünde satış yapan 25 yaşındaki Xwanas Wirya isimli genç motosikletli bir kişinin silahlı saldırısında yaşamını yitirdi.

Aynı zamanda amatör tiyatro sanatçısı olan Xwanas Wirya’nın ölümü büyük yankı uyandırdı. En son Erbil’de silahla kayın pederinin evini basarak eşini ve eşinin kızkardeşini öldüren damat olayı ile birlikte ülkede yılın ilk yarısında öldürülenlerin sayısı 49’a yükseldi.

Süleymaniye Asayişi Xwanas Wirya’nın katil zanlısı bir kişinin olaydan birgün sonra yakalandığını duyurdu. İsmi verilmeyen katil zanlısının 1995 Çemçemal doğumlu olduğu ve öldürdüğü Xwanas Wirya’yı tanıdığı kaydedildi.

Asayişin açıklamasına silahlı saldırıyı itiraf eden katil zanlısının ifadesinde, Xwanas Wirya’yı “dini konularda yaptıkları tartışmalar” ve bu konuda yaşadıkları “anlaşmazlıklar” nedeniyle öldürdüğünü söyledi.  Katil zanlısı Irak Ceza Kanunun 406 maddesi gereğince tutuklandığı belirtildi.

6 ayda 49 cinayet

Rûdaw’ın elde ettiği bilgilere göre son olay ile birlikte 2023’ün ilk altı ayı dolmadan Kürdistan Bölgesi genelinde 45’i ateşli silah, 4’ü bıçaklı saldırıda olmak üzere toplam 49 kişi öldürüldü.

Çeşitli bahanelerle işlenen cinayetler arasında en çok yankı uyandıran Erbil’de bir kişinin eşini ve eşinin kız kardeşini kayın pederinin evinde öldürmesi, yine Erbil’in Koye ilçesinde bir adamın eşini, iki kızını ve olay yerine giden komşusunu öldürmesi ve en son Çemçemal’da Xwanas Wirya’nın ölümü büyük tepkilere neden oldu.

2023’te en fazla öldürme olayı Mayıs ayında gerçekleşti. Aylara göre işlenen cinayetlerin sayısı şöyle:

Ocak’ta 10 kişi,  Şubat ayında 3 kişi, Mart ayında 6 kişi, Nisan’da 9 kişi, Mayıs’ta 12 kişi ve Haziran ayında 9 kişi cinayete kurban gitti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli