Kürdistan Tarım Bakanlığı: BAE'ye yumurta ve tavuk ihraç edeceğiz

03-10-2023
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Tarım Birleşik Arap Emirlikleri Hiwa Ali Yumurta
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Tarım Bakanlığı Sözcüsü Hiwa Ali, Kürdistan Bölgesi'nin birçok yerli üründe kendi kendine yetebilir seviyeye ulaştığını belirterek BAE’ne tarım ürünlerinden sonra yumurta ve kümes hayvanları ihraç edeceklerini söyledi.

Rûdaw Radyo programına konuk olan Sözcü Hiwa Ali, Kürdistan Bölgesi’nde çiftçilerin ürünlerini Irak’ın orta ve güneyindeki bölgelere ihraç ettiklerini söyledi.

Ali, iç piyasa ihtiyaçlarının giderilmesinin ardından çiftçilerin yurt dışına da ürün ithal edebileceklerini söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nin yumurta ve tavuk üretiminde kendi kendine yeterlilik seviyesine ulaştığını belirten Ali, aynı şekilde patates, domates, salatalık ve diğer sebzeler için de üretimi arttırdıklarını aktardı.

Tarım Bakanlığı sözcüsü, “Kürdistan Bölgesi'nde 10 yıl öncesine kadar da patates üretimi yıllık 60 bin ton civarındaydı. Bakanlığın da teşvik ve desteği ile üretim seviyesi 600 bin tona çıktı. İç piyasa ihtiyacımız ise 250 bin ton. Bu yüzden bu ürünümüzü yurt dışına ihraç etmek için çalışıyoruz. Patatesle birlikte yumurta ve tavuk ihracatı için Birleşik Arap Emirlikleri ile anlaştık” dedi.

Sözcü Hiwa Ali, “Amaç yatırımı teşvik etmek ve Kürdistan'ın yerli ürünlerini tanıtmak. Artık Tarım Bakanlığı'nın denetlediği ve Bakanlar Kurulu ile koordineli olan Pazarlama ve İhracat Komitesi adında özel bir komite oluşturuldu" diye ekledi.

Bakanlık olarak çiftçileri teşvik etmek amacıyla geçen yıl bin çiftçiye destek verdiklerini kaydeden Ali, “Özellikle de bahçecilikle uğraşan çiftçilere, tarım ürünlerini iyileştirme konusunda eğitim verildi” bilgisini paylaştı.

Çiftçilere tohum tedarikiyle ilgili yardımda bulunulduğunu belirten Hiwa Ali, son birkaç yılda 10 binden fazla çiftçinin ton başına 214 bin dinarlık sübvansiyonlu tohum tedarikinden yararlandığını söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli