Erbil Renkler Festivali'ne sadece evli çiftler katılabilecek

12-04-2019
Rûdaw
نیشانەکردن Erbil Renk Festivali
A+ A-
Erbil (Rûdaw) - Başkent Erbil’deki Şaneder Parkı’nda her yıl düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı Renkler Festivali (Festival of Colours) bu yıl 5-6 Nisan tarihlerinde düzenlendi. Ünlü şarkıcı Helly Luv'un da katıldığı festival tartışma konusu oldu.

Erbil Renkler Festivali Komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yıl düzenlenen etkinlikte yaşanan olumsuzluklar sebebiyle önümüzdeki yıllarda düzenlenecek festivallere yalnızca evli çiftler katılabilecek.

Sosyal medyada gündem olan festival büyük tartışmalara da sebep oldu. Bir kesim bu gibi festivalleri, Erbil'in gelişerek modernleşen yüzü olarak değerlendirirken, muhafazakar bir kesim de sert eleştirilerde bulundu. 


Festival organizatörü Heşu Ahmed, "İki gün süren festivalde olumsuz davranışlarda bulunan 7 kişi hakkında dava açıldı. Bunlardan bir kısmı rahatsız edici şekilde fotoğraf çekerken, bir kısmı da taciz girişimlerinde bulundu" dedi.

Ahmed, bu tür olumsuzlukların bir daha yaşanmaması için bundan sonra evli çiftlerin eşleriyle beraber festivale katılabileceğini söyledi.

250 bin dolar harcamanın yapıldığı festivalde sadece 20 bin dolar gelir elde edildiğini söyleyen Ahmed, "İki şirketin ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen festivale 6 şirket sponsorluk yaptı. İlk gün 10 bin kişi, ikinci günde ise 8 bin kişi katıldı. Bilet fiyatları ise 10 dolar olarak belirlenmişti. Festival hazırlığı kapsamında 300 kişi çalıştı" ifadelerini kullandı.

 


Katılımcıların yüzde 20'sinin Kürdistan Bölgesi dışından olduğunu belirten Ahmed, "Festivale katılanların yüzde 60'ı kadınlardan oluşuyor. 18 binden 2 bini de yabancı ve turistlerden oluşuyor. Bu da Kürdistan Bölgesi turizmine iyi bir katkı anlamına geliyor" şeklinde konuştu. 

Renkler Festivali Organizatörü Ahmed, "Birileri festivali karalamak için özellikle olumsuz fotoğraflar yayınladı. Maalesef bir çok haber sitesi de bu görüntüleri yayınladı" dedi.

Renkler Festivali Nedir?



Popüler bir antik festivali olan Renkler Festivalinin kökeni (Holi), Hindistan ve Nepal'e dayanıyor. Temel olarak Mart ayının ortalarında kutlanan festival bir gün, bir gece sürüyor. 

Söz konusu kutlama geleneği, Hindistan alt kıtasındaki diaspora yoluyla Asya'nın diğer bölgelerine ve Batı dünyasının bazı bölgelerine yayıldı. 

Holi, popüler olarak "bahar festivali", "renk festivali" veya "aşk festivali" olarak bilinir. 

Festival, kışın sonunu, baharın gelişini, sevginin ifadesi ve birçokları için başkalarıyla tanışmak, oynamak ve gülmek, unutmak, affetmek ve kırılan ilişkileri onarmak için şenlikli bir güne işaret ediyor. Festival aynı zamanda iyi bir bahar mevsimi başlangıcı adına kutlanıyor. 

کۆمێنتەکان

وەک میوان کۆمێنتێك بنووسە یان وەرە ژوورەوە و هه‌موو خزمەتگوزارییەکان به‌كاربێنه‌

کۆمێنتێک دابنێ

داواکراوە
داواکراوە