RSF: Gazeteciler için en tehlikeli ülkeler Suriye ve Irak

31-12-2022
Etiketler RSF Sınır Tanımayan Gazeteciler Irak Suriye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), son yirmi yılda yaklaşık 600 gazetecinin öldürüldüğü Irak ve Suriye'de en yüksek gazeteci ölümlerini kaydedildiğini söyledi.

RSF, 2003 yılından bu yana dünya çapında 1.668 gazetecinin öldürüldüğünü belirterek, bunların yaklaşık 600'ünün sadece Irak ve Suriye'de öldürüldüğünü kaydetti.

Örgüt tarafından yapılan açıklamada "Son yirmi yılda, medya ölümlerinin yüzde 80'i 15 ülkede meydana geldi. En yüksek ölümlerin görüldüğü iki ülke, son 20 yılda öldürülen toplam 578 gazeteciyle Irak ve Suriye, yani dünya çapındaki toplamın üçte birinden fazlası. Onları Afganistan, Yemen ve Filistin takip ediyor" ifadeleri kullanıldı.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de Kasım ayında, Irak ve Suriye'nin faillerin cezasız kaldığı ilk beş ülke arasında yer almaya devam ettiğini açıklamıştı. 

Suriye on yılı aşkın bir süredir iç savaş yaşıyor. Sadece gazeteciler için değil, aktivistler için de tehlikeli bir yer olarak görülüyor.

Irak'taki protesto hareketinin Ekim 2019'da ülkenin orta ve güney bölgelerinde patlak vermesinden bu yana Irak'ta gazeteciler hedef alındı. Gösteriler başladığından beri çok sayıda kişi tutuklandı, kaçırıldı ve vurularak öldürüldü. Milis grupları gazetecileri tehdit etmek ve öldürmekle suçlanıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli