İSKOÇYA - Bağımsızlık sesleri yükseliyor

30-05-2017
Rûdaw
Etiketler İskoçya Bağımsızlık
A+ A-

Haber Merkezi - Birleşik Krallık 8 Haziran'da yapılacak erken genel seçime giderken, İskoçya’nın bağımsızlığını savunan İskoç Ulusal Partisi (SNP), seçim beyannamesini açıkladı.

 

İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı ve SNP Genel Başkanı Nicola Sturgeon tarafından ülkenin Perth kentinde düzenlenen toplantıyla tanıtılan beyannamede, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasından (Brexit) önce İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığına yönelik bir referandum düzenlenmesi vaadi yer aldı.

 

Sturgeon, toplantıdaki konuşmasında, Brüksel ile yapılacak müzakereleri takiben Brexit'in şartlarının ortaya çıkmasıyla İskoçya'nın kendi geleceğini kendi seçmesi gerektiğini belirtti.

 

Sturgeon, "Bizim geleceğimize bizler karar vermeliyiz. Geleceğimize başkaları karar vermemeli. (İskoçya'nın bağımsızlığı) Bu seçenek, Brexit sürecinin sonunda yapılacak bir seçenek olmalı. (Referandum) Şimdi değil ama anlaşmanın nihai şartları bilindiğinde yapılmalı" diye konuştu.

 

Bağımsızlıkçe SNP, 2015'teki genel seçimde, Londra’daki merkezi parlamentoya 54 milletvekili sokmayı başararak, ulusal siyaset sahnesinde önemli bir aktör haline gelmişti.

 

İskoç halkının yüzde 55'i, 2014'te yapılan bağımsızlık referandumuyla Birleşik Krallık'ta kalma kararı vermişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli