Korsika'da bağımsızlık ve anadil rüzgarı

03-03-2024
Etiketler Korsika Fransa Bağımsızlık Anadil talebi
A+ A-

Haber Merkezi - Fransa'dan bağımsızlıklarını talep eden Korsikalılar, protesto düzenleyerek seslerini dünyaya duyurdu.

Yeni kurulan bağımsızlık yanlısı ulusal birlik taraftarları, cezaevlerindeki tutukluların serbest bırakılmasını istiyerek,protestolarının odak noktasına Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimini koydu. 

Fransa polisi göstericilere çok sert müdahalede bulundu.

Korsika'da ekonomik boyutu olan gösterilerin ayrıca bağımsızlık ve siyasi boyutu da bulunuyor. Bağımsızlık yanlılarının hapse atılmalarına öfke yükselirken taleplerden biri de Korsikaca dili.

Adalılar dillerinin tanınmasını istiyor. 18. yüzyıldan beri Fransa tarafından idare edilen adalılar bağımsızlık çağrılarını o günlerden bu yana hep dile getirdiler.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen yıl Korsika Bölgesel Meclisi'nde yaptığı konuşmada, Fransız Devleti içinde Korsika'nın özerkliğini inşa edecek bir anayasa metni teklifinde bulunmuş, Korsika'nın seçilmiş temsilcilerine "devletten kopmadan" ada için özerklik inşa edecek bir anayasa metni önermişti.

Tarihi olarak nitelendirilen  bu teklifte Macron, Korsika için "Devlete karşı özerklik ya da devletsiz özerklik değil,  cumhuriyet içinde özerklik olacak" demişti. 

Napolyon Bonapart'ın doğduğu, dili, kültürüyle ana karadan farklılaşan ve coğrafi olarak İtalya'ya daha yakın olan Korsika Adası, 18. yüzyıldan bu yana Fransa'ya bağlı bulunuyor.

Fransa'nın 18 bölgesinden biri sayılan 350 bin nüfuslu Ada, 2018'den bu yana kısıtlı özerklik sağlayan "özel bölgesel bütünlük" statüsüyle yönetiliyor.

Ada'da uzun süre sonra bağımsızlık veya özerklik yanlısı talepler yeniden gündeme gelmeye başladı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli