ABD: İsrail Gazze'de sivilleri korumalı

29-10-2023
Etiketler ABD İsrail Sivil Filistin Gazze
A+ A-

Haber Merkezi - ABD, İsrail'in Gazze'deki sivilleri koruması ve Yahudi yerleşimci şiddetini durdurması gerektiğini bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Filistinli sivil ölümlerine ilişkin protestolar artarken yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki masum insanların hayatlarını koruma sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

Reuters’ta yer alan habere göre Gazze Şeridi'nde ölü sayısının giderek artması nedeniyle Joe Biden yönetimi, İsrail'e verdiği kararlı desteğin, müttefikinin Gazze’de yaptığı her şeyin genel bir onayı anlamına gelmediğini açıkça ifade etmesi yönünde giderek artan bir baskı altında bulunuyor.

Sullivan katıldığı televizyon yayınında, Washington'un İsrail'e, insani yardımla ilgili konular, “teröristler ile masum siviller” arasındaki ayrım ve İsrail'in askeri operasyonu konusunda nasıl düşündüğü de dahil olmak üzere bir dizi soruya cevap verdi.

CNN yayınına katılan Sullivan, "İnandığımız şey şu ki, bu askeri operasyonun her saati, her günü, IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri), İsrail hükümeti, meşru askeri hedefler olan Hamas teröristleri ile siviller arasında ayrım yapmak için mümkün olan her türlü aracı kullanmalıdır” dedi.

Sullivan, ABD'nin bu konuda net olduğunu ve Biden'ın bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yapacağı telefon görüşmesinde pozisyonunu yineleyeceğini söyledi.

Sullivan ayrıca Netanyahu'nun İsrail işgali altındaki Batı Şeria'daki aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimcileri "dizginleme" sorumluluğuna sahip olduğunu da söyledi ve "Batı Şeria'daki masum insanlara karşı aşırılıkçı yerleşimcilerin uyguladığı şiddet kesinlikle kabul edilemez" diye ekledi.

Biden aynı zamanda kendi Demokrat Partisi içinden de ateşkes çağrısı yapması yönünde baskıyla karşı karşıya.

Nüfusu 2,3 milyon olan Gazze Şeridi'ndeki tıbbi yetkililer, İsrail'in İran destekli Hamas'ı yok etme kampanyası sırasında 8 bin 5 Filistinlinin öldürüldüğünü söylüyor.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Gazze'yi kontrol eden Hamas militanlarının Filistin halkının arasına ve sivil altyapıya yerleştiklerini ve bu durumun onlara karşı yapılacak bir operasyonu son derece zorlaştırdığını söyledi.

Sullivan “Bu İsrail için ek bir yük oluşturuyor, ancak İsrail'in uluslararası insani hukuk kapsamındaki, teröristler ve siviller arasında ayrım yapma ve Gazze'deki insanların ezici çoğunluğunu oluşturan masum insanların hayatlarını koruma sorumluluğunu azaltmıyor” dedi.

İsrail ablukayı sıkılaştırdı ve Gazze'yi üç hafta boyunca bombaladı. Yiyecek, su ve ilaç stokları azalırken binlerce Gazzeli yiyecek almak için BM depolarına ve dağıtım merkezlerini bastı.

Bombalamanın yol açtığı kayıplara ilişkin uluslararası tepki artıyor ve yardımın Gazze'deki sivillere ulaşması için "insani ateşkes" çağrıları yapılıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli