Zorla geri gönderilmek istenen Kürt mülteci: Ters kelepçe taktılar

29-05-2021
Rûdaw
Etiketler Romanya Mülteci Göçmen Kürt Şaban Duman
A+ A-

Erbil (Rudaw) - Türkiye’den Romanya'ya oradan da Avrupa ülkelerine geçmek isterken ani bir kararla Türkiye'ye gönderilmek istenen mültecilerden Şaban Duman, Roman yetkililerin korkutma ve tehditlerine karşı koyamayan 25 kişinin Türkiye’ye gönderilmeyi kabul ettiğini ancak kendisinin de aralarında olduğu 4 kişinin iade edilmeyi reddettiğini söyledi.

Rûdaw’ın ulaştığı Vanlı Kürt mülteci Şaban Duman, Romanya’da geri gönderilmek üzere zorla uçağa bindirilen ancak gelen tepkiler üzere uçaktan indirilen göçmenleri anlattı.

Daha önce göçmenlerle birlikte kaldıkları yere baskın yapıldığını ve başka bir yere götürülecekleri yönünde verilen bilgiyle araçlara doldurulup yola çıkarıldıklarını belirten Şaban Duman, ancak kandırıldıklarını ve bunu havaalanına götürüldüklerinde fark ettiklerini söyledi.

Cep telefonları alındı

Neden geri gönderilmek istendiklerini bilmediklerini anlatan Duman, havaalanında cep telefonlarının alındığını, uçağa zorla bindirilme sırasında bazı arkadaşlarının ters kelepçelendiğini, bazılarının da fiziki müdahaleye maruz kaldığını anlattı.

Geri gönderilmemek için direnmeye devam edecelerini belirten Şaban Duman; uçaktan indirilen 29 kişi arasında adli vakalardan dolayı aranan ya da ceza alanların sayısının 25 olduğunu, aralarında sadece 4 kişinin politik nedenlerle ceza aldığını kaydetti.

Kendisi hakkında 'örgüt üyeliği' iddiasıyla açılan davada verilen bir ceza olduğunu ve dosyasının halen Yargıtay aşamasında bulunduğunu kaydeden Şaban Duman şu an Romanya’nn başkenti Bükreş'e 10 kilometre mesafedeki kamp gibi bir alanda kaldıklarını ve işlemleri tamamlanmadığı için Pazartesi gününü beklediklerini söyledi.

‘Yolcular da bizi desteklediler’

Şaban Duman yaşananların ayrıntılarını şöyle anlattı:

”İki gün iki gün önce kaldığımız yeri bastılar 29 Kişiydik nereye götürülğümüzü bilmiyorduk. Tercüman istedik fakat kabul etmediler. Havaalanına geldiğimizde pasaport ve kimliklerimiz olmadığı halde bize pasaport ayarlandığını gördük. Bizi uçağa bindirdiler ancak biz uçakta itiraz ettik ve gitmek istemediğimizi kaydettik. Hatta yolcular da siyasi nedenlerle göç ettiğimizi söyleyince bizi desteklediler. İndiğimizde alkışlayan yolcular da oldu.

Havaalanına geldiğimizde onlarca güvenlik görevlisi orada bizi bekliyordu. Zorla uçağı bindirildiğimiz sırada 4-5 arkadaşımıza ters kelepçe takıldı. Daha sonra hepimizi tek tek kelepçelediler, telefonlarımızı aldılar. Ancak direnişimiz üzerine uçaktan indirmek zorunda kaldılar. Daha sonra herkesle birebir görüşüp ‘Eğer gitmezseniz sizi tutuklayacağız’ dediler. Bu gruptaki 29 kişiden 25'i tehditler ve korkutma nedeniyle iade edilmeyi kabul ettiklerine dair belgeyi imzaladı ancak biz 4 kişi imzalamadık. İmzalayan arkadaşlar Türkiye'ye gönderilecek bildiğimiz kadarıyla. Bizler ise Bükreş'e 10 kilometre mesafedeki adını bilmediğim bir yere getirildik. İki gündür bize yemek de verilmedi. Telefonlarımız da az önce bize verildi. Henüz ailemizi bile arayamadık.”

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli