'Avusturya'da Sağcılar kazanırsa hükümet kurmak kolay olmayacaktır'

1 saat önce
Rûdaw
Etiketler Avusturya Parlamento seçimi Diyaspora
A+ A-

Düsseldorf (Rûdaw) - Avusturya, yarın kritik bir parlamento seçimine hazırlanıyor. Anketler, Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ile Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) arasında sıkı bir rekabet olduğunu gösteriyor.

Son verilere göre, FPÖ'nün oyların yüzde 26-31'ini alarak 183 sandalyeli parlamentoda yaklaşık 50 koltuk kazanma ihtimali bulunuyor. SPÖ'nün ise oyların yaklaşık yüzde 21'ini alması bekleniyor.

Avusturya'daki Kürt Diasporası ve seçimler

Ülkedeki Kürtlerin sayısı hakkında resmi bir veri bulunmamakla birlikte, gayri resmi tahminler yaklaşık 150 bin Kürt'ün Avusturya'da yaşadığını gösteriyor.

Avusturya'da siyasete ilgi gösteren ve önemli pozisyonlara gelmeyi başaran bazı Kürtler, ülkenin karar alma mekanizmalarında önemli roller üstleniyor.

Avusturya'nın seçim sistemi ve yönetim yapısı hakkında bilgi sahibi olan Abdullah Zengene ve Dana Şedela, Rûdaw’da Hemen Abdullah’ın sunduğu Diaspora programına konuk olarak Avusturya'daki Kürt Diasporası ve parlamento seçim sürecini değerlendirdi.

Dana Şedela, Avusturya'daki Sosyal Demokratların tarihinden bahsederek, partinin 1889 yılında kurulduğunu ve Diaspora Kürtlerin partiye kendilerini çok yakın hissettiğini söyledi. Şedela, "Parti liderlerinden Bruno Kreisky, Avusturya Sosyal Demokratlarının en büyük şahsiyetlerinden biridir. Kendisi 1970 yılında Avusturya Başbakanı olmuştur. Kreisky, kitabında Kürtlerden bahsederek 'Kürtlere empati duydum ve onlara yardım ettim' diye yazmıştır" ifadelerini kullandı.

Kürtlerin Sosyal Demokratlarla ilişkisi, diğer tüm partilerden daha yakın olduğunu anlatan Dana Şedela, “Ancak Avusturya'daki Diaspora üyeleri, partide üst düzey yönetim pozisyonlarına gelemiyorlar, çünkü Avusturya toplumu muhafazakar bir toplumdur" dedi.

Şedela, Avusturya'daki Kürt Diasporasının bölünmüş olma nedeninin Kürdistan'daki iç anlamsızlıkların Avusturya Diasporasına etki ettiğini söyledi.

Onlarca yıldır Avusturya'da yaşayan ve Sosyal Demokratları desteklediğini ifade eden Abdullah Zangana ise, Sosyal Demokratların ezilen uluslar için sağcılardan daha iyi olduğuna inandığını belirtti.

Zangana, "Avusturya'da 140 binden fazla Kürt yaşıyor, haklarının korunması için hepsinin sandık başına gitmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Zangana, seçimlerden sonra hükümeti kurmanın, özellikle sağcıların kazanması halinde kolay olmayacağını vurguladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli