Avusturya Dışişleri Bakanı Schallenberg: Erbil’de konsolosluk açacağız

13-09-2023
Rûdaw
Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg / Foto: Rûdaw
Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg / Foto: Rûdaw
Etiketler Avusturya Kürdistan Bölgesi Erbil Irak Alexander Schallenberg
A+ A-

Bağdat’taki temaslarının ardından başkent Erbil’e gelen Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü.

Görüşmenin ardından Rûdaw muhabiri Peyam Serbest’e konuşan Bakan Schallenberg, Erbil’e iş dünyasından bir heyetle geldiğini ve mesajının çok açık olduğunu vurgulayarak, “Daha fazla alış veriş, daha fazla ticaret ve daha fazla yatırım” dedi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki ekonomik kalkınmaya güvendiklerini belirten Avusturyalı Bakan, Erbil’de konsolosluk açacaklarını söyledi.

Rûdaw muhabirinin soruları ve Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg’in yanıtları şöyle:

Rûdaw: Erbil'e hoş geldiniz. Kürdistan Bölgesi'ndeki havayı ve gelişmeleri nasıl gördünüz?

Alexander Schallenberg: Buraya ilk gelişim değil. Son olarak 2015 yılında ve daha önce de birkaç kez gelmiştim. Burada bulunmaktan çok memnunum. Erbil ve Viyana sadece hava yoluyla değil, aynı zamanda uzun yıllara dayanan köklü bir dostlukla da birbirine bağlı. Bu bölgede çok sayıda Avusturya vatandaşı var ve iyi ki buradayım. Ekonomik gelişmelerden çok etkilendim ve bir iş heyetiyle geldim. Mesajımız çok açık ve fazlasını istiyoruz; daha fazla alış veriş, daha fazla ticaret ve daha fazla yatırım.

Rûdaw: Bağdat yetkilileriyle dün yaptığınız görüşmelerden ne gibi sonuçlar çıktı?

Alexander Schallenberg: Aslında çok iyi bir gündü. Dün Irak Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelerek Bağdat'ta Avusturya Büyükelçiliği'nin açılışını yaptık. 1991 yılında o zamanki durum nedeniyle Bağdat'tan ayrılmak zorunda kaldık ama şimdi Avusturya Bağdat'a geri döndü. Bizim için Irak'ın tamamı önemli, çünkü Irak'ta güvenlik, göç, ekonomik kalkınma veya yatırım anlamında yaşanan her sarsıntıyı bizler Avusturya'dan da hissediyoruz. Irak'ın ve halkının yaşamına, başarısına ve istikrarına odaklandık.

Rûdaw: Avusturya hükümeti olarak Kürdistan Bölgesi'nde konsolosluk açma planınız var mı?

Alexander Schallenberg: Bana dişişleri bakanı olarak yurt dışında temsilcilik açmak isteyip istemediğimi sorarsanız “evet” derim, hiçbir dışişleri bakanı da buna “hayır” diyemez. Bir sonraki adımımız Erbil ve Basra'da fahri konsolosluk açmak olmalıdır. Gelecekte Erbil ve Basra'da konsolosluklarımız, Bağdat'ta da büyükelçiliğimiz olacak.

Rûdaw: Kürdistan Avusturyalı şirketlerin yatırım yapması için iyi bir bölge mi?

Alexander Schallenberg: Kesinlikle, on Avusturyalı şirketin temsilcileri ile birlikte burada bulunuyorum ve bu da bir güven göstergesi. Bölgedeki istikrara ve ekonomik kalkınmaya duyulan güven. Biz devam edeceğiz ve Avusturyalı şirketler de yatırım yapmak ve ilişkilerimizi geliştirmek istiyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli