YENİLENDİ - Dörtlü toplantı sona erdi, Türkiye ile İsveç istişarelere başlayacak

28-06-2022
Rûdaw
Etiketler NATO Finlandiya İsveç
A+ A-

Haber Merkezi  - Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılma talebinin ve Türkiye’nin öne sürdüğü şartların ele alınacağı dörtlü toplantı İspanya’nın başkenti Madrid'de yapıldı.

Madrid'de NATO Zirvesinin yapıldığı IFEMA Kongre Merkezi'ndeki dörtlü görüşmeye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg katıldı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in ev sahipliğindeki görüşme, basına kapalı yapıldı.

2 saat sonra ara verildi

Dörtlü görüşmenin ilk ayağı 2 saat sürdü. İletişim Başkanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, toplantının verilen aranın ardından devam edeceği belirtildi.

Yapılan paylaşımda, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in katıldığı dörtlü görüşme verilen aranın ardından devam edecek" denildi.

Türkiye ile İsveç siyasi istişare gerçekleştirecek

Görüşmenin bitmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Açıklamada, Türkiye ile İsveç Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyinde siyasi istişare gerçekleştireceği duyuruldu.

3 ülke ortak mutabakat hazırlayacak

Reuters'ın Finlandiya basınından aktardığına göre de; Türkiye, İsveç ve Finlandiya, Türkiye'nin “endişeleriyle ilgili” ortak bir mutabakat hazırlayacak.

Görüşmede, Türkiye heyetinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan yer aldı.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılma talebini “PKK ve Rojava Özerk Yönetimine destek verdikleri” iddiasıyla bloke ediyor. Dörtlü toplantı bu sorunu aşmak üzere düzenlendi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli