Müslüman asıllı yeni İskoç liderden ‘bağımsızlık’ sözü

28-03-2023
Etiketler Humza Yousaf İskoçya İskoç Ulusal Partisi
A+ A-

Haber Merkezi - Pakistan göçmeni bir ailenin oğlu olan Humza Yousaf, İskoçya’da iktidar partisinin liderliğini kazandı. Yousaf’ın bugün yeni İskoçya başbakanı olması bekleniyor.

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi (SNP) Genel Başkanı Nicola Sturgeon'ın hem başbakanlıktan hem de parti genel başkanlığından istifasının ardından parti başkanlığına aday olan Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanı Humza Yousaf, liderlik yarışını kazandı. Yousaf toplamda oyların yüzde 52'sini aldı.

Pakistan asıllı siyasetçi Humza Yousaf, yaptığı konuşmada İskoçya'nın bağımsızlık mücadelesine değinerek, "Şimdi bağımsızlığa, daha önce hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var" diyerek: İskoçlar arasında SNP'nin geniş desteğini elinde tutabilecek tek aday olduğunu ve giden lider Nicola Sturgeon'a yakın olduğunu, ancak farklı türden bir lider olmak istediğini söyledi.

Humza Yousaf, kabul konuşmasında kendisini "dünyanın en şanslı adamı" olarak hissettiğini belirterek, "bağımsızlığı teslim eden nesle" öncülük etme sözü verdi.

İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan sürdürdüğü bağımsızlık mücadelesine değinen Humza Yousaf, “Bağımsızlığa, daha önce hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.

Milliyetçi Parti SNP, parti lideri ve Birinci Bakan Nicola Sturgeon liderliğinde sekiz başarılı yıl geçirdi. Ancak Şubat ortasında şaşırtıcı bir şekilde her iki mevkiden de istifa ettiğini açıklamıştı.

SNP, İskoç bölgesel parlamentosunun açık ara en büyüğü ve partinin lideri, bölgesel hükümette hükümet başkanı olan birinci İskoç bakanı oluyor.

Humza Yousaf'un Salı günü(bugün) İskoç parlamenterler tarafından birinci bakan olarak resmen onaylanması bekleniyor.

Böylece; etnik bir azınlığa mensup İngiliz bölgesel hükümetlerinden birine liderlik eden ilk kişi olarak tarihe geçecek. Ayrıca İngiltere'de büyük bir partiye liderlik eden ilk Müslüman oldu.

Yousaf'un büyükanne ve büyükbabası 1960'larda İskoçya'ya göç etti.Baba tarafından aile Pakistan kökenli,  annesi ise Kenya'da yaşayan Güneydoğu Asyalı bir aileden geliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli