Eski başkana 30 yıl hapis istemi

27-02-2018
Rûdaw
Etiketler Park Geun-hye Güney Kore Yolsuzluk
A+ A-

 

Haber Merkezi- Güney Kore'nin eski Cumhurbaşkanı Park Geun-hye'nin yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak suçundan 30 yıl hapsini istendiği bildirildi.

 

Güney Koreli savcılar, geçen yılın mart ayında görevden alınan ve yaklaşık bir yıldır cezaevinde tutulan 66 yaşındaki Park Geun-hye'in, yolsuzluk ve görevini kötüye kulanma suçundan 30 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

 

Savcılar mahkemede yaptıkları açıklamada, “Mahkemeden 18. devlet başkanı olarak en büyük sorumluluğu üstlenmesi gereken sanığa 30 yıl hapis cezası ve 118.5 milyar won (110 milyon dolar) para cezası vermesini istiyoruz” talebinde bulundular.

 

Savcılar Park'ın uzun yıllar boyunca en yakın arkadaşı ve sırdaşı olan Choi Soon-sil ile iş birliği halinde Samsung'un da aralarında olduğu 3 Güney Koreli şirketten çeşitli iltimaslar karşılığında 59.2 milyar won (52 milyon dolar) rüşvet aldığını ya da alma girişiminde bulunduklarını da belirtti.

 

Park daha önce 18 büyük şirketi Choi'nin kontrol ettiği iki kuruluşa 77.4 milyar wonluk (71 milyon dolar) bağış yapmaya zorlamakla suçlanmıştı.

 

Parlamento, 2016'da yaptığı oylamada Park Geun-hye görevden uzaklaştırılmasına karar vermişti. Söz konusu kararla Park, Güney Kore tarihinde yargı tarafından görevden alınan ilk devlet başkanı olmuştu. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli