Çin ve Tayvan arasında tehlikeli gerginlik

26-12-2022
Etiketler Çin Tayvan Tatbikat
A+ A-

Erbil (Rûdaw) –  Çin, ABD'nin 2023 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'na tepki olarak Tayvan çevresinde tatbikat düzenledi. Tayvan ise buna yanıt olarak füze sistemlerini aktfileştirdi.

Biden’ın onayladığı ABD'nin 2023 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nda, Tayvan’a 10 milyar dolara ulaşan güvenlik desteği ve silah sağlayacağı belirtiliyor.

Söz konusu yasaya tepki gösteren Pekin, söz konusu girişime “kesin” bir yanıt vereceğini ifade etti.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), ABD ve Tayvan arasındaki yakınlaşmaya tepki olarak Tayvan çevresinde havadan ve denizden ortak tatbikat düzenlediğini duyurdu.

71 savaş uçağı ve 7 savaş gemisinin katıldığı tatbikatta, 47 savaş uçağı Çin ile Tayvan arasında resmi olmayan bir sınır olarak kabul edilen Tayvan Boğazı refüjünü geçti.

Çin, başka ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasını egemenlik ihlali olarak görüyor ve Tayvan’a verilen güvenlik desteğinin Çin ile ABD arasındaki ortak bildirilere aykırı olduğunu ifade ediyor.

Tayvan alarm durumunda

Tayvan, Çin'e ait savaş uçaklarının hava sahasını ihlal etmesi üzerine alarm durumuna geçerek füze sistemlerini aktif hâle getirdi.

Tayvan Savunma Bakanlığı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 47 savaş uçağının sınırlarını ihlal ettiğini ve füze sistemlerini aktifleştirdiğini bildirdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli