Göçmenleri ziyaret eden Lukaşenko: Sizi geri dönmeye zorlamayacağız ama durum iyileşmeyecek

26-11-2021
Rûdaw
Etiketler Belerus Aleksandr Lukaşenko Göçmen Kürt
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – AB ülkelerine geçmek için Polonya-Belarus sınırında bekleyen ve çoğunluğu Kürt olan göçmenlerin Kürdistan Bölgesine geri getiren iki uçağın kalkışından saatler sonra Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, göçmenlerin bulunduğu noktayı ziyaret etti.

Burada kısa bir açıklama yapan Aleksandr Lukaşenko, hükümetin hiçbir göçmeni zorla geri göndermeyeceğini söyledi.

Lukaşenko "Sizi hiçbir şey yapmaya zorlamayacağız. Ayrılmaya karar verirsen yardım edeceğiz. Aksi takdirde seni güvende tutmak için her şeyi yapacağız" ifadelerini kullandı.

Belarus'un göçmenleri alıkoyamayacağını vurgulayan Lukaşenko ancak hava sıcaklığının giderek daha fazla düşeceğine işaret ederek “Durum maalesef daha da iyileşmeyecek” dedi.

Geçen hafta Belarus makamları, Polonya sınırındaki ormanlarda göçmenlerin kullandığı derme çatma barıanaların bulunduğu kampı boşaltmış ve onları Lukaşenko’nun bugün ziyaret ettiği lojistik merkezine nakletmişti.

Merkezdeki bazı Kürt göçmenler ise Rûdaw'a verdikleri demeçlerde Kürdistan Bölgesi'ndeki evlerine dönmek istemediklerini, "Son nefesine kadar burada kalacaklarını" söyledi.

Iraklı ve Kürt vatandaşların Belarus'tan geri getirilmesi için şindiye kadar birkaç uçak seferi yapıldı.

İlk uçuş geçen hafta düzenlendi. Bu sabah ise erken saatlerde iki uçak daha Erbil'e indi. Dördüncü uçuşun da bugün yapılması bekleniyor. Bu uçuşlarla 1.300'den fazla Iraklı ve Kürt Belarus’tan taşınmış olacak.

Hem Minsk hem de Varşova'nın göçmenlerin durumunu suistimal ettiğini söyleyen İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, Belarus-Polonya sınırındaki şiddetli soğukta en az 13 kişi hayatını kaybetti.

Bu arada Lukaşenko’nun ziyareti sırasında bir Kürt göçmen kadın, ailesinin kayıp 5 üyesinin bulunması için gözyaşları içinde Lukaşenko'dan yardım istedi. Lukaşenko da kadından kayıp yakınlarının isimlerini yazarak kendilerine vermelerini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli