İlham Aliyev: Türk F-16’ları semada görecekler

26-10-2020
Rûdaw
Etiketler Azerbaycan Ermenistan savaşı İlham Aliyev Kürtler köyü Karabağ
A+ A-

Haber Merkezi - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkede bulunan Türk F-16'ların daha önceden tatbikat için geldiğini fakat Türkiye tarafından manevi destek için burada tutulduğunu söyleyerek, “Eğer bize karşı dışarıdan bir saldırı gerçekleşirse o zaman o F-16'ları semada görecekler” dedi.

İlham Aliyev, ulusa sesleniş konuşması yaparak 2. Karabağ savaşının 1 aya yakındır sürdüğünü ve bunun Azerbaycan halkı için “vatan savaşı” olduğunu belirtti.

Azerbaycan ordusunun bu sürede çok sayıda yerleşim birimini Ermenistan'dan kurtardığını kaydeden Aliyev, savaş alanında "tarihi adaleti" yeniden sağladıklarını ifade etti.

Aliyev, Dağlık Karabağ'ın "ezeli ve ebedi Azerbaycan toprağı" olduğunu vurgulayarak, Azerbaycan halkının asırlardır burada yaşadığını, Ermenilerin ise sonradan göç ettirildiğini iddia etti.

Aliyev, Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecini yürüten ABD, Rusya ve Fransa'nın eş başkanlığındaki AGİT Minsk Grubu'nun da faaliyetine değinerek, şu ifadeleri kulllandı:

“Minsk Grubu'nun faaliyeti göz önünde. Konuyu tekellerine aldılar. Üç ülke bu işle uğraşmaya başladı. Bizim için bir sonucu olmadı. Fakat Ermenistan için oldu. Ermenistan daima müzakere yürütülsün istiyordu. Daima bizi kandırsınlar. Dondurulsun bu konu. Minsk Grubu işgalciye baskı yapabildi mi? Hayır. Baskı yapmak istediler mi? Hayır. Onlara defalarca demiştim ki çözüme ulaşmak istiyorsanız Ermenistan'a yaptırım uygulayın. Siz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyesisiniz. İstediğiniz konuyu çözebilirsiniz. Tüm konularda, nükleer silahlar, Orta Doğu, Asya ve Avrupa'da yaşananlarla ilgili bu üç ülkenin çıkarları örtüşmüyor fakat Dağlık Karabağ konusunda tam örtüşüyor. Dondurulmuş durum bizim dışımızda herkesi memnun ediyor. Herkesten önce de Ermenistan'ı memnun ediyor.”

Aliyev, ateşkesi isteyen ülkelerin Ermenistan'a silah gönderdiklerini ileri sürerek, “Ateşkesi isteyen niye silah gönderir. Ermenistan destekçileri size diyorum. Kurtarmak istiyorsanız Ermenistan devletini söyleyin ki çıksın topraklarımızdan. Bir sözünüzle çıkar” diye konuştu.

Bugün saat 08.00'da savaş bölgesindeki cenazelerin alınması ve esirlerin değiştirilmesi amacıyla insani ateşkes kararı verildiğin hatırlatan Aliyev, Ermenistan'ın daha önceki iki ateşkeste olduğu gibi yine süreci ihlal ettiğini iddia etti.

Azerbaycan ordusunun operasyona başladığı 27 Eylül'den bu yana "Ermenistan'ın 252 tankının imha edildiğini, 53 tankının ele geçirildiğini, 6 adet S-300 sistemi imha edildiğini" bildiren Aliyev, “Ekonomisi bu kadar kötü olan bir ülkeye bu kadar pahalı silahlar nereden geliyor. Soruyorum, nereden geliyor bunların parası?” ifadelerini kullandı.

Aliyev, şöyle devam etti:

“Ateşkes isteyenler Ermenistan'a silahlar gönderiyor. Listesi bende var. Ateşkesi isteyen niye silah gönderir. Ermenistan destekçileri size diyorum. Kurtarmak istiyorsanız Ermenistan devletini söyleyin ki çıksın topraklarımızdan. Bir sözünüzle çıkar.”

Gubatlı rayonunun kurtarıldığını gece açıkladığını hatırlatan Aliyev, “Zengilan'ın Birinci Alibeyli, İkinci Alibeyli, Rebend ve Yenikent, Cebrail'in Qovşutlu, Sofulu, Dağ Maşanlı, Kürtler, Hovuslu ve Çelebiler, Gubadlı'nın Padar, Efendiler, Yusufbeyli, Çaytumas, Hanlık, Sarıyataq ve Molla Burhan köyleri de işgalden kurtarıldı” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli