KARABAĞ'DAN GÖÇ SÜRÜYOR - Bugün de binlerce kişi Ermenistan'a gitti

25-09-2023
Etiketler Ermeni Karabağ Ermenistan Azerbaycan
A+ A-

Haber Merkezi – Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile müttefiki Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nahçıvan buluşmasında Bakü'nün Karabağ zaferini selamlarken, bugün de Karabağ'dan binlerce Ermeni, Ermenistan'a göç etti.

Erivan’dan bugün yapılan açıklamada, çatışmalardan birkaç gün sonra yola çıkan ilk mültecilerin Pazar günü Ermenistan'a ulaştığı ve şu ana kadar 6.650 kişinin ülkeye giriş yaptığı kaydedildi.

AFP muhabirleri, mültecilerin ulaşım ve barınma için kayıt yaptırmak üzere Goris kentindeki yerel bir tiyatroda kurulan insani yardım merkezinde toplandığını bildirdi.

AFP’ye konuşan Karabağlı Ermeni 41 yaşındaki Anabel Ghulasyan, "Korkunç günler yaşadık" dedi.

Ermenistan ve Azerbaycan, son otuz yılda, uluslararası alanda Azerbaycan toprağı sayılan ve nüfusunun çoğunluğu Ermenilerden oluşan Karabağ nedeniyle iki kez savaştı.

Azerbaycan, bölgenin kontrolünü ele geçirmek için 19 Eylül'de yıldırım operasyonu başlatarak, ertesi gün varılan ateşkes uyarınca Karabağlı Ermenileri silahlarını bırakmaya zorladı.

Bu, Bakü'nün temel malzeme sıkıntısına neden olan dokuz ay önce Karabağ’a başlattığı ablukanın ardından geldi.

Karabağlı Ermeniler geçen haftaki çatışmalarda 200 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Bakü ise Pazar günü araçlarına mayın isabet etmesi sonucu iki askerinin öldüğünü duyurdu.

Azerbaycan devlet medyası, yetkililerin Karabağ yetkilileri ile Ermeni toplumunu "yeniden bütünleştirmeyi" amaçlayan ikinci tur barış görüşmeleri düzenlediğini söyledi.

Ancak Ermenistan'a giden yolda giderek daha fazla sakinin bölgeden dışarı çıkmaya çalıştığı görüldü.

Goris'teki mülteci merkezinde torunlarıyla birlikte kaçan Vank köyünden 54 yaşındaki Valentina Asryan AFP’ye, Azerbaycan'ın açtığı ateş sonucu kayınbiraderinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin de yaralandığını söyledi.

Asryan Azerbaycan güçlerine atıfta bulunarak, "Bu tarihi Ermeni köyüne 'Türklerin' geleceğini kim düşünebilirdi? Bu inanılmaz" dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli