Irak Dışişleri Bakanı’ndan Rûdaw’a: ABD ile İran arasında arabulucu olabiliriz

26-09-2019
Rûdaw
Etiketler Irak İran ABD
A+ A-

New York (Rûdaw) – Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali Hekim, İran ile ABD arasında arabulucu olabileceklerini taraflara illettiklerini belirterek, “Ancak şu ana kadar bize böyle bir talepte bulunulmadı” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) 74’üncü Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’ta bulunan Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali Hekim, Rûdaw New York muhabiri Mecid Nizameddin Gıli’nin, ABD ile İran arasında yaşanan krize ilişkin bir sorusuna, “Doğrusu biz açıkça her iki tarafa da eğer isterlerse devreye girebileceğimizi ve arabulucu olmaya hazır olduğumuzu söyledik. Ancak şu ana kadar bize böyle bir talepte bulunulmadı” sözleriyle yanıt verdi.

Hekim, “Biz Iraklılar olarak ülkemizin istikrarını savunuyoruz. Irak coğrafik olarak İran ve Körfez ülkelerinin ortasında kalıyor ve biz bölgede savaş istemiyoruz” diye konuştu.

“IŞİD ile mücadelenin BM’nin bile ilk gündemi olmaktan çıktığı bir dönemde IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun Irak’a askeri ve mali desteği sürüyor mu?” sorusuna ise Hekim, koalisyonun desteğinin kesilmediğini, Irak’a mali yardımların da devam ettiğini vurguladı.

Irak Dışişleri Bakanı, “Yeniden inşa için gönderilen maddi yardımın bir bölümü inşa edilecek bölgelere gönderilmiş, bir bölümü de istihbarat için ayırılmıştır ki bu çok önemli. IŞİD Irak’ta çok zayıfladı ama uyuyan hücreleri hala mevcut. Bu hücrelerin de temizlenmesi için de askeri çabadan ziyade istihbari desteğe ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli