Türkiye ve İran suyu kesiyor: Irak’ın verimli bataklıkları gün be gün ölüyor

02-08-2023
Helkewt Aziz
Helkewt Aziz
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Irak Türkiye Bataklık İran Dicle-Fırat nehirleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Fırat ve Dicle nehirlerinin su miktarındaki azalma böyle devam ederse, Irak’ın meşhur tarihi bataklıklarının birçoğuna Fatih’a okunacak.

Irak’ta Dicle ve Fırat nehirlerinin birleştiği bataklık bölgede bin yıllardır devam eden yaşam, nehirlere akan suyun kesilmesi nedeniyle yok olma tehdidi ile karşı karşıya.  

Bataklık Arapları olarak da isimlendirilen bölgede yaşayan toplum, son birkaç bin yılda yaşam tarzları çok az değişen, kendilerine özgü kültürleri olan yarı göçebe bir kabile olarak biliniyor.

Nasıriye bataklıkları, Dicle-Fırat nehirlerindeki su miktarının düşüşü nedeniyle çölleşmek üzere.

Bir zamanın bereketli topraklarında çiftçilik ve hayvancılık yapanlar şimdilerde şehirlere göç etmeye başladı.

Gözlerini dünyaya açtığından günden beri sığırcılık yaptığını söyleyen 80 yaşındaki Xizeyr Hemadini, yaşamı boyunca böyle bir susuzluk ile karşı karşıya kalmadığını belirtiyor. Geçmişte binlercesine sahipken şimdilerde ise sadece 50 mandası kalan Hemadani, yardım edilmemesi halinde diğer çiftçiler gibi o da göç etme yolunu seçmeye mecbur kalmaktan endişe ediyor. 

Xizeyr Hemadini, “Eğer dizlerin tutmazsa ayağa kalka bilir misin? Hayır, kalkamazsın. Miden boşsa hareket edebilir misin? Edemezsin.[Manda ] Bunların da sonu geldi. Yiyecekleri, içecekleri kalmadı. Yiyecek otları yok. Parası olan satın alıyor, olmayan için artık o da yok” şeklinde konuşuyor.

Çiftçilik ile uğraşan Hemdan Ebu Hüseyin suyun sadece mandalar için değil, tarım için, kuşlar için, balıklar için de çok gerekli olduğunu söylüyor. 

Ebu Hüseyin, “Böyle devam ederse eğer, o zaman ülke büyük zarar görür ve hiçbir şey kalmaz. Her şeyi dışardan ithal etmemiz gerekir” ifadelerini kullanıyor.

Irak Göç Bakanlığı'na göre, 3 bini Nasiriye’de olmak üzere bu yıl yedi bin çiftçi bataklık bölgedeki evlerini terk ederek şehirlere göç etti. 

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı Sözcüsü Ali Abbas Cihangir “Bakanlığımız bu sorunu çözecek bir planlama dahilinde çiftçilerin su sıkıntısı nedeniyle kırsal alanlardan kentlere göç etmesini önleyecek tedbirlere başlamıştır. Susuzluk sonucu  Basra’nın kuzeyi, Misan, Nasıriye ve Divaniye’deki bataklı bölgeler büyük zarar görmüş durumda” şeklinde yaşanan sorunu dile getiriyor.

Türkiye ve İran devletlerinin, Dicle ile Fırat nehirlerinde su akışını engellemesi Irak’taki tarihi bataklıkların kurumasına, oksijenin düşmesine, kamışların kurumasına yol açıyor. Bataklığın türü az bulnan balıkları ve mandaları da dahil doğal yaşamı yok olmak üzere.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli