Göç beraberinde hastalık getirdi

26-02-2016
Rûdaw
Etiketler Göç Göçmen Hastalık Sınır Tanımayan Doktorlar TTB
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Geçtiğimiz yıl içinde dünya çapında yaşanan göç, beraberinde ciddi sağlık sorunları da getirdi.

 

Birleşmiş Milletler’in (BM) raporlarına göre 2015 yılında 60 milyon kişi göçmen konumuna düştü. Dünyadaki göçmen sayısı ise 244 milyona ulaştı.

 

Rûdaw’a konuşan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Yunanistan Medikal Destek Birimi Başkanı Dr. Apostolos Veizis, “Sınır tanımayan doktorlar 64 ülkede çalışma yürütüyor ki bunların 30’u göçmen sorunlarıyla ilgileniyor. 2015’te Avrupa’ya 1 milyon göçmen ulaştı. Biz de 100 bin kişiye ulaşabildik” dedi.

 

Göçmenlerin yaşadığı hastalıklara değinen Dr. Veizis, “%43’ü solunum yolu hastalığı, %16’sı fiziki travma, %11’i cilt hastalıkları, %10’u da mide ve bağırsak hastalıklarına yakalanmış. Bu hastalıkların sebebi göçmenlerin yerleştirildiği mekanlar” diye konuştu.

 

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan ise göç sebeplerinin başından gelen savaşların, kişisel ve toplumsal hastalıkların temel nedeni olduğunu söyledi.

 

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre önümüzdeki yıllarda göçmen sayısı daha da artacak. Örgütün tahminlerine göre bu hızla devam ederse 2050’de göçmen sayısı dünya genelinde 400 milyonu geçecek.

 

Buna paralel olarak da hastalıklarda da artış yaşanacak.

 

Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Hüseyin Demirdizen, “Son 40 yıl içinde gölgesel savaşlardan dolayı, özellikle Irak ve Suriye’den milyonlarca kişi göç etti. Bu, beraberinde ciddi sağlık sorunlarını da getiriyor” şeklinde belirtti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli