Haber Merkezi - Rusya'nın Ukrayna'ya müdahale etmesinin üzerinden dört ay geçti. Kış, ilkbahar, yaz oldu ve her mevsim savaşların koşullarını değiştiriyor.
İlkbahar boyunca çamur 'avantaj' veya 'dezavantaj' olarak odak noktasıydı.
İlkbahar ve sonbahar genellikle kil mevsimi olarak adlandırılır, çünkü yüzey ilerlemeyi zorlaştırabiliyor. Askeri uzmanlar, donun çözülmesi ile yaz arasındaki sürenin genellikle sıkıntılı olduğunu söylüyor.
Yaz sıcaklarıyla birlikte asker ve muharebe araçlarının ulaşımı kolaylaşıyor, haliyle bu durum savaşları değişik şekillerde etkiliyor.
Tozlu havanın filtreleri tıkayarak ekipmanı daha fazla aşındırma riski oluşturması ayrı bir gerçek.
Önümüzdeki hafta Sevierodonetsk kenti çevresinde çatışmaların yaşandığı Luhansk'ta, sıcaklıkların 30 derece civarında olması bekleniyor. Uzmanlar; bunun askerler için büyük bir yük anlamına gelebileceğini vurgulayarak şunu belirtiyorlar:
“Suya erişiminiz iyi değilse ve gölgeye sığınabiliyorsanız, aşırı ısınma gibi temel şeyler savaş kabiliyetini azaltabilir ve hatta hayati tehlike oluşturabilir', diyorlar. Ayrıca aşırı sıcaklıklar, birliklerin suya erişebilmesi için iyi bir lojistik gerektiriyor.
Askerlerin üzerinde çok fazla donanım olduğu unutulmamalıdır. Kask, yelek ve silah, yaklaşık 15 kilo fazladan yük taşıma demektir, sıcakta bu çok daha zor oluyor.
Hava koşulları her iki taraf için de aynı olsa bile, savaşların nasıl yürütüldüğüne bağlı olarak bu önemli bir faktör teşkil ediyor.
Genellikle saldıran taraf artan hareketlilikten daha fazla avantaj elde ediyor, o yüzden bunun Ruslara fayda sağlayacağı söylenebilir. Ancak Ukrayna, karşı saldırı başlatırken zemini daha iyi kullanma avantajına sahip olabilir.
Aynı zamanda yapraklar; dronların görünürlüğünü azalttığı için ağaçlar ne kadar çok filizlenirse, araziyi iyi bilenler için saklanmak o kadar kolaylaşıyor. Uzmanlar, sıcakların her iki taraf için de önemli bir etkisi olacağına inanıyorlar, en azından dayanıklılık anlamında: Ancak sonucu etkileyecek şekilde değil.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın