Japonya Adalet Bakanlığı'nın Kürtlerle ilgili raporu tepkilere yol açtı

25-01-2025
Hemin Abdullah
Japonya bayrağı
Japonya bayrağı
Etiketler Japonya Kürt mülteciler Kürtler Kawasaki
A+ A-

Diaspora (Rûdaw) - Kürt göçmenler Japonya'da tartışma konusu oldu. Japonya Adalet Bakanlığı’nın 2004 yılında hazırladığı bir rapor, Kürt mültecilerin sisteme kötü niyetli şekilde dahil edildiğini ve bu durumun giderek daha fazla sorun yarattığını ortaya koydu. O dönemde Japon hükümeti, raporun içeriğinin halkla paylaşılmaması gerektiğini savunsa da, şimdi raporun içeriği kamuoyuna açıklanmış durumda.

Raporda, Japonya Adalet Bakanlığı’nın Türkiye’deki yaşam koşullarını araştırmak için bir araştırma ekibi gönderdiği ve bu araştırmanın ardından Japonya'daki Kürt mültecilerin mültecilik başvurularının reddedildiği belirtiliyor.

Kürt mülteciler Japonya'ya yerleşiyor

Kürt mültecilerin çoğunluğu Kawasaki şehrinde yaşıyor.

Rapor, Japonya'ya gelen mültecilerin bir kısmının, Türkiye’den geldikten sonra sadece para kazanmak amacıyla Japonya'da kaldıklarını ve bu nedenle mülteci statüsüne uygun olmadıkları yönünde tespitlerde bulunuyor.

Rapordaki bulgulara rağmen, Japon hükümeti bu konuya dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Kawasaki şehrindeki Kürt nüfusu şu anda 2500 kişiye yaklaşmış durumda. Bölge halkı, bu raporun Kürt diasporasıyla sorun yaşayacaklarını söylüyor. Bu nedenle bir kampanya başlatılmış ve Japon hükümetinin bu raporun neden açıklanmadığını, eğer Kürtler Japonya'nın göç sistemini kötüye kullandıysa buna neden izin verildiğini açıklamasını istiyorlar.

Hükümetten açıklama bekleniyor

Japonya Adalet Bakanı Keisuke Suzuki, raporun yayımlandığını doğrularken, Japon hükümetinin bu konuda bir inceleme yapıp yapmayacağına dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Japonya Kürtlerinin çoğunluğunun yaşadığı Saitama ilinde, Kürt göçmenler daha önce de yerel halk tarafından saldırıya uğramıştı. Bu nedenle polis ve eyaletteki Kürt diasporasının temsilcileri, bölgedeki göçmenleri korumak için ortak devriyeler gerçekleştirdi.

Kürt mülteciler, Japonya’daki göçmenlik sistemine nasıl zarar verdiği ve buna nasıl izin verildiği konusunda hala sorulara yanıt bekliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

ABD'nin BM Daimi Temsilciliği Geçici Maslahatgüzarı Dorothy Shea

ABD: Suriye geçici yönetiminin adımlarını yakından takip ediyoruz

ABD'nin BM Daimi Temsilciliği Geçici Maslahatgüzarı Dorothy Shea, Suriye geçici yönetiminin attığı adımları dikkatle izlediklerini ve yönetimden terörle mücadeleden temsil gücüne kadar çeşitli alanlarda somut adımlar beklediklerini açıkladı.