Fransa İçişleri Bakanlığından kayıp gençlere ilişkin açıklama

24-12-2023
Etiketler Manş Denizi İngiltere Fransa Göçmen teknesi
A+ A-

Erbil (Rudaw) - Fransa İçişleri Bakanlığı Rûdaw'a, kayıp iki gencin yakınlarının İran'daki Fransız Büyükelçiliğine gitmesi gerektiğini söyledi.

Rûdaw’ın iki Kürt gencin ailesinden edindiği bilgilere göre, Rojhılatın Pawe kentinden Avrupa’ya göç eden daha sonra da Fransa üzerinden İngiltere'ye gitmek isteyen 2 gencin 66 kişiyi taşıyan ve Manş Denizi'nde batan teknede olduğu tahmin ediliyor. 

Fransa İçişleri Bakanlığından açıklama

Konu hakkında Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan Fransa İçişleri Bakanlığı Operasyon İzleme Ofisi şu açıklamaları yaptı:

"Gençlerin yakınları İran İslam Cumhuriyeti'ndeki Fransız Büyükelçiliğine gitmeliler. Biz de onlardan soruşturma için bilgi alacağız."

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi’nin Mülteci İşlerinden Sorumlu Fransa Temsilcisi Rewan Hüseyin, “Olayla ilgili bilgimiz var, hem gençlerin aileleriyle hem de Fransa polisi ile bağlantıdayız. Araştırmalar devam ediyor ancak şu ana kadar her hangi bilgi yok” dedi.

İki gençten 8 gündür haber alınamıyor

27 yaşındaki Hiwa Mustafayi ile 25 yaşındaki Nima Şahswari’den 15 Aralık tarihinden bu yana haber alınamıyor.

Fransız sahil güvenliği, 15 Aralık 2023 Cuma günü sabah saat 01.00'de (Erbil saatiyle 03.00) Fransa'nın kuzey kıyısı açıklarında İngiltere'ye giden bir göçmen teknesinin battığını, 1 kişinin hayatını kaybettiği açıklamıştı. Hayatını kaybeden göçmenin Süleymaniye’nin Ranya ilçesine bağlı Haciawa nüfusuna kayıtlı Rawej Şeyh Rauf olduğu öğrenildi.

Fransa'nın Saint-Omer Bölgesi Başsavcısı Mehdi Benbouzid Pazar günü yaptığı açıklamada, "Manş Denizi'nde kaçak bir teknenin batması sonucu bir kişi hayatını kaybetti, bu kapsamda bir kişi yargılanıyor" dedi.

Yargı süreci devam eden şahsın Rojavalı olduğunu belirten Benbouzid, “Yargılanan şahıs 1993 doğumlu. Cinayet, yaralama ve kaçakçılık suçlamalarıyla yargılanması devam ediyor" diye konuştu.

Hayatını kaybeden ve cansız bedenine ulaşılan Rawej Şeyh Rauf, iki ay önce diğer iki kuzeniyle birlikte Kürdistan’dan Avrupa'ya göç etmek üzere yola çıkmıştı. Batan teknede 62 kişi daha vardı. Olayda yaralanan iki kuzeni ise kurtarıldı ve şu anda Fransa’daki bir hastanede tedavi görüyor.

Manş Denizi, her gün 600 tanker ve 200 feribotun geçtiği dünyanın en tehlikeli ve en işlek deniz yollarından biri.

İngiltere İçişleri Bakanlığı, sadece Cuma günü ülkeye yedi tekneyle en az 292 göçmenin geldiğini, bunların 55'inin tek bir teknede olduğunu açıkladı.

Resmi rakamlara göre 2023’te 29 bin göçme deniz yollarını kullanarak İngiltere'ye ulaştı. Geçtiğimiz yıl bu sayı 45 bin 755 göçmendi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli