Rusya'da eş zamanlı saldırılarda can kaybı yükseliyor: Bölge başkanı gözaltına alındı

24-06-2024
Etiketler Rusya Dağıstan Sinagog Kilise Saldırı
A+ A-

Haber Merkezi – Silahlı saldırganların Rusya'nın özerk Dağıstan Cumhuriyeti'nde sinagog, Ortodoks kilisesi ve polis noktasına düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 19’a yükseldi. Rusya'nın devlet haber ajansı TASS, Dağıstan'daki Sergokala Bölge Başkanı Magomed Omarov  saldırıda oğulları yer aldığı gerekçesiyle gözaltına alındığını duyurdu.

Rusya Soruşturma Komitesi'nden yapılan açıklamada, saldırıların terör eylemi olarak değerlendirildiği ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ifade edildi. Derbent'teki sinagogda saldırı sonucu çıkan yangının da söndürüldüğü belirtildi

Rusya'nın özerk Dağıstan bölgesine düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybeden polislerin sayısı 19'a yükseldi. Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde bir polis noktası, sinagog ve iki kilisenin hedef alındığı saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu. Olayı 'terör  saldırısı' olarak niteleyen Melikov, "Bunun arkasında kimin olduğunu ve bu saldırıları organize edenlerin neyi hedeflediklerini biliyoruz. Savaş evimize geldi" dedi.

"Benzeri görülmemiş terör saldırısı"

Melikov, Dağıstan polisinin saldırıları düzenleyenlere karşı koyduğunu ifade ederek, "Benzeri görülmemiş bu terör saldırısında 15'ten fazla polis yaşamını yitirdi. Onlar, silah elinde Dağıstan'daki barış ve huzuru koruyordu. Ölenlerin arasında bir papaz dahil birkaç sivil de bulunuyor" diye konuştu. Mahaçkale ve Derbent kentlerinde terörle mücadele operasyonunun aktif aşamasının tamamlandığı bildiren Melikov, şöyle devam etti:

"Saldırıları düzenleyen 6 militan etkisiz hale getirildi. Dış güçler tarafından hazırlanan tüm oyunların ve terör hücrelerinin tespit edilmesi yönünde gerekli çalışmalar gerçekleştirilecek. Durum, devletin kurumları tarafından kontrol altında bulunuyor."

Saldırı sonucu çıkan yangın söndürüldü

Rusya Soruşturma Komitesi'nden yapılan açıklamada, saldırıların terör eylemi olarak değerlendirildiği ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ifade edildi. Derbent'teki sinagogda saldırı sonucu çıkan yangının da söndürüldüğü belirtildi.

Rusya İçişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan yazılı açıklamada, Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde kimliği belirsiz silahlı kişilerin saldırı düzenledikleri bildirilmişti. Bir polis noktası, sinagog ve iki kilisenin hedef alındığı saldırılarda, 7 polis ve bir papazın hayatını kaybettiği, saldırıları gerçekleştiren saldırganlardan 4’ünün öldürüldüğü belirtilmişti.

Konutunda arama yapıldı

TASS'ın haberine göre, konuya ilişkin ajansa konuşan kolluk kuvvetleri, Omarov'un, Dağıstan'ın iki kentindeki saldırılara iki oğlunun katılmasıyla bağlantılı olarak gözaltına alındığını bildirdi. Açıklamada, Omarov'un konutunda arama yapıldığı da ifade edilirken kendisinin de tutulduğu polis nezaretinde ifade verdiği bilgisi paylaşıldı.

Moscow Times haber sitesinin aktardığına göre, Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi (FSB), mart ayında başkent Moskova'daki Crocus City Hall konser salonuna IŞİD tarafından düzenlenen ve 145 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıyla bağlantılı olarak nisan ayında Dağıstan'da dört şüpheliyi gözaltına aldığını duyurmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli